Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελευταία ευκαιρία για αναβίωση των 120 δόσεων

Πώς μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση οι πολίτες που έμειναν πίσω στις πληρωμές λόγω πανδημίας. Η 31η Δεκεμβρίου ορόσημο για αιτήσεις φορολογουμένων. Τι θα γίνει με δόσεις που δεν εξοφλήθηκαν. Τι θα ελέγξει η εφορία.

Τελευταία ευκαιρία για αναβίωση των 120 δόσεων

Λίγες ώρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας ρύθμιση οφειλών σε 100 ή 120 δόσεις, προκειμένου να επανενταχθούν σε αυτή με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν αρχικά.

Η προθεσμία λήγει αύριο, τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου, και αφορά απώλεια ρυθμίσεων λόγω μη πληρωμής δόσεων μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου. Οι δόσεις στο μεσοδιάστημα οι οποίες έμειναν απλήρωτες μεταφέρονται στο τέλος του προγράμματος ρύθμισης και η επανένταξη προϋποθέτει την υποβολή αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ και την πληρωμή της δόσης Δεκεμβρίου. Προηγουμένως θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης.

Οι ρυθμίσεις που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης. Στην αίτηση καλούνται να δηλώσουν ότι:

  • είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού και
  • απώλεσαν ρύθμιση του Ν. 4321/2015 ή/και του Ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και
  • έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Για την επανένταξη στη ρύθμιση, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχεται:

  • αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 και
  • αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v