Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή : Την Πέμπτη στην Ολομέλεια η συμφωνία για τα γαλλικά Rafale

Για μια «σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία» μίλησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.Θετική γνώμη για τη απόκτηση των Rafale αλλά και κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλή : Την Πέμπτη στην Ολομέλεια η συμφωνία για τα γαλλικά Rafale

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφορά σε σχέδια συμβάσεων για την απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale, την υποστήριξη τους και το νέο οπλισμό τους. Αύριο θα πραγματοποιηθούν δυο συνεδριάσεις της επιτροπής (η μια συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών), ενώ την Πέμπτη το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Για μια «σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία» μίλησε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ξεκινάμε τη διαδικασία έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F - 3R. Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος σε αυτή την αίθουσα να διαφωνήσει ότι αυτά είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας. Ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, όπως όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε».

Ειδικότερα υπογράμμισε πως «είμαστε κοινωνοί μιας συνεχούς κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας από τη γείτονα χώρα. Κανείς από εμάς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Για να λειτουργήσει η αποτροπή, για να αποδώσει τα μέγιστα η διπλωματία πρέπει η αμυντική θωράκισή μας να είναι στο καλύτερο δυνατό, επιχειρησιακό επίπεδο. Ποιοτικά και ποσοτικά». Προσέθεσε πως «από τη στιγμή που η προμήθεια αεροσκαφών αποτελεί αναγνωρισμένη ανάγκη, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, η Κυβέρνηση μερίμνησε ώστε σε μόνον 4 μήνες να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση. Και μπορώ να σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη, ως Κυβέρνηση, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

Θετική γνώμη για τη απόκτηση των Rafale αλλά κριτική στη συγκεκριμένη σύμβαση - ζητώντας αλλαγές σε μια σειρά σημείων- εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μια προβληματική σύμβαση μίλησε ο Γιώργος Τσίπρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως: Eίναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής η χρηματοδότηση της σύμβασης. Δεν εξασφαλίζεται η ποιοτική παράδοση των υλικών. Ακόμη και στην παράδοση ελαττωματικού υλικού δεν υπάρχει με σαφήνεια διατύπωση για το τι θα γίνει. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τις εγγυήσεις και τα πιστοποιητικά που παρέχονται σημείωσε πως : είναι όλα εξαιρετικά ελλιπή.

Από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, κατά το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια το ΜέΡΑ 25.

Νωρίτερα οι τόνοι είχαν ανέβει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς υπήρξε αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Θανάση Δαβάκη για τη διαδικασία. Μάλιστα υπήρξαν διαφωνίες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Κώστα Γκιουλέκα και υπήρξε προσωρινά διακοπή της συνεδρίασης. Τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί αύριο η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής όχι στη Βουλή αλλά στην αίθουσα Καποδίστριας του υπουργείου Άμυνας προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v