Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσλήψεις στο δημόσιο: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο

Για ρυθμίσεις που ενισχύουν την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα μίλησε ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος. Πυρά στην κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» εξαπέλυσε η Όλ. Γεροβασίλη.

Προσλήψεις στο δημόσιο: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών -που προβλέπει έναν ενιαίο γραπτό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα- ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή. Στόχος είναι ο διαγωνισμός που θα γίνεται μια φορά τον χρόνο να καλύπτει το σύνολο των κενών θέσεων, ενώ την ευθύνη για τη διαδικασία θα έχει το ΑΣΕΠ.

Για ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει την αξιοκρατία στον δημόσιο τομέα έκανε λόγο ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι «ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ψήψο των Ελλήνων του εξωτερικού, ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση πως «παραμένει φοβική σε αυτή τη μεταρρύθμιση». Επεσήμανε δε πως θα ξεκινήσει άμεσα καμπάνια ενημέρωσης.

Μιλώντας στην Ολομέλεια η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη άσκησε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, θέτοντας το ερώτημα «πού ακριβώς καινοτομεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία προεκλογικά δεσμευόταν ότι θα εξορθολογίσει το Δημόσιο και θα επαναφέρει τον κανόνα προσλήψεων 1 προς 5 ενώ μεμφόταν τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέτυχε το 1 προς 1;». Για να προσθέσει, «η καινοτομία της Νέας Δημοκρατίας σήμερα είναι ότι δεν εφαρμόζει κανένα κανόνα προσλήψεων, ενώ θέλει και να παγώσει τις σχετικές διαδικασίες».

Εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση μιλώντας για «εμπόριο ελπίδας σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την ανεργία» και προσέθεσε «ταυτόχρονα κλείνετε το μάτι στην εκλογική σας πελατεία για κατά παρέκκλιση διορισμούς και συμβάσεις ορισμένου χρόνου». Όπως είπε, «οι μεταρρυθμίσεις έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία τώρα απλά προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Τάζει ότι δήθεν θα κάνει έναν πανελλήνιο διαγωνισμό προσλήψεων το 2022. Ένα διαγωνισμό που δεν θα κάνει και τον οποίο αν έκανε, θα κόστιζε στο Δημόσιο 5 εκατομμύρια». Συνέχισε λέγοντας, «μέχρι τότε: διορισμοί μόνο για λίγους κι εκλεκτούς. Γιατί -για να το πω ξεκάθαρα- δεν θέλετε διορισμούς στο Δημόσιο. Ούτε καν σε καιρό πανδημίας, όταν η ανάγκη για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με προσωπικό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα, ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε σε «κατ' όνομα μεταρρυθμίσεις». Ειδικότερα μίλησε για «πολιτικές αποσπασματικές, ασχεδίαστες, πρόχειρες, χωρίς βάθος και διάρκεια» και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής.

Τέλος, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο -το οποίο όπως είπε δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία- ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v