Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η HSBC επιλέγει... ουδετερότητα για τις ελληνικές μετοχές

Ο διεθνής οίκος αναθεωρεί επί τα χείρω τόσο την εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ το 2020 όσο και το ύψος της φετινής ανάκαμψης. Πώς εξηγεί τις επιλογές της και γιατί διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τις μετοχές του Χρηματιστηρίου.

Γιατί η HSBC επιλέγει... ουδετερότητα για τις ελληνικές μετοχές

H HSBC αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ για το 2020 κατά 9,7% έναντι εκτίμησης για πτώση -8,2% πριν από τρεις μήνες. Παράλληλα, προβλέπει ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη 3% το 2021 (από 5% πριν) και 5,5% το 2022 (έναντι 4,1%).

Μια πλήρης ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται μέχρι το 2022, ή ακόμη πιο αργά, εκτιμά ο οίκος, σημειώνοντας ότι το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα πρέπει να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη από τα μέσα του 2021.

H HSBC βαθμολογεί με ουδέτερη σύσταση τις ελληνικές μετοχές. Ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος τραπεζικός τομέας. Απαιτείται βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων για την απελευθέρωση της αξίας στον τομέα, εξηγεί η HSBC, και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την κυκλική εξομάλυνση και ιδίως από την αναβίωση του τουρισμού. Από τις 27 χώρες που αξιολογεί η βρετανική τράπεζα, η χώρα μας τοποθετείται στις τελευταίες θέσεις, με αρνητικό πρόσημο σε μια σειρά από δείκτες που η HSBC θεωρεί σημαντικούς.

Με το δεύτερο κύμα της COVID-19 να έχει χτυπήσει την Ελλάδα πολύ περισσότερο από ότι το πρώτο, η κυβέρνηση έπρεπε να καταφύγει σε αυστηρότερους περιορισμούς, όπως νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ περιφερειών, ενώ τα σχολεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τα γήπεδα είναι όλα κλειστά.

Ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων περιορισμών, η HSBC αναμένειπεραιτέρω μικρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2020 κατά -1,5% q-o-q. Αν και η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο, δεν αναμένει υψηλότερο ΑΕΠ και ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι το καλοκαίρι, με τουλάχιστον μερικούς τουρίστες να αρχίζουν να επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες.

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης (ESI) μειώθηκε σε 91 το Νοέμβριο από 92,3 τον Οκτώβριο με επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έπεσε στο χαμηλό των 29 μηνών σε -48,3, 43,5pts κάτω από την κορυφή του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την HSBC. Οι δείκτες PMI μειώθηκαν περαιτέρω το Νοέμβριο έως 42,3.
Η υπόλοιπη οικονομία επηρεάζεται όλο και περισσότερο.

Η ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο κινήθηκε κάτω από τις προσδοκίες μας, εξηγεί η HSBC και το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 2,3% q-o-q και μειώθηκε κατά 11,7% y-o-y στο τρίτο τρίμηνο. Από τα στοιχεία, είναι σαφές ότι ο κύριος λόγος για τη χαμηλή απόδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη ήταν ο τουρισμός. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,4% q-o-q το τρίτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση του 35,1% στο δεύτερο τρίμηνο και μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ (-44,9%) σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 80% σε ετήσια βάση, με καθαρές εισπράξεις από ταξίδια και μεταφορές και υπηρεσίες μειωμένες 79,6% και 32,3%, αντίστοιχα, αναλύει η HSBC.

Mε τον τομέα του τουρισμού να αντιπροσωπεύει το 20% της οικονομίας, η Ελλάδα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 και το δεύτερο κύμα έχει μειώσει τις ελπίδες για επικείμενη ανάκαμψη. Τον Οκτώβριο, διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 60,9% y-o-y (-72% y-o-y το έτος από τον Οκτώβριο) ενώ εκείνοι στο αεροδρόμιο της Αθήνας μειώθηκε κατά 86% ετησίως τον Νοέμβριο (-70,5% ετησίως την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v