Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Πίσω σε εμβολιασμούς η Ελλάδα, καλύτερη η εικόνα της πανδημίας

Στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά της Covid-19 η χώρα μας, βελτιώνεται όμως η εικόνα της πανδημίας, τονίζει ο οίκος. Ο «πρωταθλητής» στα εμβόλια και ο κίνδυνος καθυστερήσεων.

HSBC: Πίσω σε εμβολιασμούς η Ελλάδα, καλύτερη η εικόνα της πανδημίας

Η Ελλάδα είναι από τις περιοχές στην Ευρώπη που η κατάσταση της πανδημίας βελτιώνεται, σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση της βρετανικής τράπεζας HSBC για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φορτίο φαίνεται να μετατοπίζεται από τη Βρετανία στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ η κατάσταση στη χώρα μας είναι αισθητά βελτιωμένη. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε αριθμό εμβολιασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία, αφού στις 18/01/2021 βρισκόταν υψηλότερα μόνο από τη Σουηδία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία.

Μετά από ένα σοβαρό τρίτο κύμα, οι νέες περιπτώσεις έχουν μειωθεί τόσο στο ΗΒ όσο και στην Ιρλανδία, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα εθνικά lockdowns ενδέχεται να λειτουργούν, εξηγεί η HSBC. Ωστόσο, το συνολικό επίπεδο των νέων λοιμώξεων στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης ήταν σε γενικές γραμμές σταθερό αυτή την εβδομάδα, λόγω της απότομης αύξησης των περιπτώσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Η πληρότητα των ΜΕΘ (ICU) αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, αν και έχει μειωθεί στη Γερμανία και την Ιταλία, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

Το «κλείδωμα» της Γερμανίας έχει παραταθεί έως τουλάχιστον τις 14 Φεβρουαρίου και η εκτεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας στη Γαλλία ισχύει πλέον σε εθνικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης για τον εμβολιασμό, με 4,6 εκατομμύρια άτομα (σχεδόν το 7% του πληθυσμού) να έχει δεχθεί ήδη την πρώτη δόση. Ενθαρρυντικά, συνεχίζει η HSBC, μετά από λίγες μέρες πτώσης στους αριθμούς εμβολιασμού, το ποσοστό του ΗΒ αυξήθηκε ξανά χθες (σ.σ. 19/01/2021).

Ο εμβολιασμός διαφέρει από χώρα σε χώρα, με την Ιταλία να δίνει προτεραιότητα σε βασικούς εργαζόμενους, με το 60% του 1,2 εκατ. εμβολιασμών να έχουν γίνει μέχρι τώρα σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία σκοπεύει στην ανοσοποίηση υψηλότερου αριθμού νεότερων ατόμων, από ό,τι στοχεύουν άλλες χώρες.

Οι καθυστερήσεις στην παροχή εμβολίων προκαλούν ανησυχίες και επικρίσεις

Τα σχέδια της Pfizer να καθυστερήσουν ορισμένες προμήθειες εμβολίων προκάλεσαν έντονη κριτική από ορισμένους Ευρωπαίους πολιτικούς, ιδιαίτερα σε σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες, όπου έχουν προειδοποιηθεί ότι θα λάβουν λιγότερες δόσεις από τις αρχικά αναμενόμενες τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει η HSBC.

Παρόλο που η καθυστέρηση αντικατοπτρίζει τις παραγωγικές αλλαγές που θα ενισχύσουν μακροπρόθεσμα τον αριθμό των εμβολίων, οι μειώσεις θα μπορούσαν να πάνε πίσω τα προγράμματα εμβολιασμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους FT, οι μειώσεις ενδέχεται επίσης να αντικατοπτρίζουν μια απόφαση της European Medicine Agency ότι περισσότερες δόσεις θα μπορούσαν να εξαχθούν από κάθε φιαλίδιο (έξι δόσεις αντί για πέντε), παρότι γι' αυτό απαιτείται ειδικός εξοπλισμός που δεν είναι πάντα διαθέσιμος.

Η Ιταλία, η οποία ενδέχεται να λάβει 29% λιγότερα φιαλίδια από ό,τι αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα, εξετάζει νομικές δράσεις. Τυχόν καθυστερήσεις στη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Pfizer είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητη λόγω των ισραηλινών δεδομένων, υποδηλώνοντας ότι μια εφάπαξ δόση μπορεί να παρέχει λιγότερη προστασία από ό,τι αρχικά αναμενόταν, εξηγεί η HSBC. Και παρότι το Ισραήλ έχει από τους πιο υψηλούς εμβολιασμούς, η νοσηλεία στη χώρα αυτή αυξήθηκε ξανά τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v