Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδράσεις επιστημόνων για το ψαλίδι στους δικαιούχους του επιδόματος των €400

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει το υπουργείο για τη λήψη του επιδόματος. Η επιστολή εννέα επιστημονικών φορέων στον Κ. Χατζηδάκη, οι περιορισμοί και τα σενάρια για χαμηλά εισοδήματα και νέους.

Αντιδράσεις επιστημόνων για το ψαλίδι στους δικαιούχους του επιδόματος των €400

Έντονη είναι η αντίδραση του συνόλου των επιστημονικών φορέων της χώρες, στις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, για την καταβολή του ειδικού επιδόματος των 400 ευρώ υπό προϋποθέσεις και με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι, μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη οι Επιστημονικοί Φορείς της Χώρας σε έκτακτη συνεδρίασή τους εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία:

  • Εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν 4 από τους 9 φορείς που συμμετέχουν στο διάλογο μέχρι σήμερα.
  • Εμμένουν στις απόψεις τους, όπως αυτές από την πρώτη στιγμή είχαν διατυπωθεί στην από 22/12/2021 επιστολή τους (βλ. συνημμένο) προς τον Υπουργό κ. Ιωάννη Βρούτση, τόσο ως προς το ύψος του προς διανομή ποσού, (το οποίο προέρχεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ των Ανεξάρτητα Απασχολούμενων Επιστημόνων, δημιουργηθέν από ίδιους πόρους από το 2011 έως σήμερα), τα εισοδηματικά κριτήρια, τους δικαιούχους αλλά κυρίως την ταχεία διαδικασία υλοποίησης του μέτρου.
  • Ζητούν από την Κυβέρνηση την εφαρμογή όσων δεσμεύσεων έχει λάβει απέναντί τους και να επανεξετάσει τις τροποποιημένες θέσεις της, όπως αυτές το πρώτον εκφράστηκαν στο χθεσινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
  • Ζητούν την άμεση ανάρτηση της Πλατφόρμας Υποβολής Αιτήσεων των δυνητικών δικαιούχων στο «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ».

Την ανακοίνωση υπογράφουν το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι χθες, το υπουργείο Εργασίας, αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε η ηγεσία του υπουργείου με τους φορείς, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το επίδομα των 400 ευρώ θα καταβληθεί στους μη μισθωτούς επιστήμονες, με εισοδηματικά κριτήρια, μετά και από έλεγχο εσόδων που θα αποδεικνύει την μείωσή τους κατά τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου –Δεκεμβρίου 2020.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Χατζηδάκης έθεσε υπόψιν των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, δημοσιονομικούς περιορισμούς αλλά και στόχευση του μέτρου στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα).

Έτσι, ανακοίνωσε πως θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη του θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει μείωση έως 20% κατά το συγκεκριμένο διάστημα, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά των φορέων. Όπως αντιδράσεις προκαλεί και το γεγονός ότι τίθεται ως κριτήριο λήψης του επιδόματος, το οικογενειακό εισόδημα, όταν σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία εργαζόμενων και επιχειρήσεων από την πανδημία, χρησιμοποιείται το ατομικό εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι περιορισμοί κρίθηκαν αναγκαίοι από το υπουργείο, καθώς το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, το οποίο βέβαια θα εκταμιευθεί εξολοκλήρου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς το υπουργείο Εργασίας αφενός να εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ και να υπάρξει εκταμίευση και από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης και στους οικονομολόγους και τους γεωτεχνικούς. Τα κεφάλαια των συγκεκριμένων λογαριασμών, άλλωστε, προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, και συγκεκριμένα 10 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και τη χθεσινή συζήτηση του κ. Χατζηδάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των επιστημόνων, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους μη μισθωτούς επιστήμονες με χαμηλό εισόδημα, έως 10.000 ευρώ, καθώς και για τους νέους, με έναρξη επαγγέλματος τα δύο τελευταία έτη.

Οι τελικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Βέβαια, εφόσον ισχύσει η ρήτρα της μείωσης των εσόδων, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v