Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα καταθέσεις 10 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας!

Συνεχίστηκε και το Δεκέμβριο η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων. Πού αποδίδουν την εξέλιξη αυτή παράγοντες της αγοράς. Κάτω από το 30% η συμμετοχή των προθεσμιακών τοποθετήσεων ως απάντηση στα οριακά προσφερόμενα επιτόκια.

Εξτρα καταθέσεις 10 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας!

Συνεχίστηκαν και το Δεκέμβριο οι τάσεις που είχαν ξεκινήσει από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, με αποτέλεσμα οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

Όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει το Euro2day.gr, η έντονη πτώση των προθεσμιακών καταθέσεων οφείλεται στα οριακά πλέον προσφερόμενα επιτόκια (σήμερα υπολείπονται του 0,1% ακόμη και για μεγάλα ποσά, συν κάποια εκπτωτικά κουπόνια αγορών), με αποτέλεσμα πολλοί αποταμιευτές να επιλέγουν να διατηρούν τα χρήματά τους άτοκα προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

Οι κυριότεροι λόγοι αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποδίδονται (με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς):

  • Στη δραστική μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών λόγω της επιβολής περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Στο συνδυασμό των κυβερνητικών μέτρων στήριξης προς εργαζόμενους-ελεύθερους επαγγελματίες και των αναβολών που δόθηκαν για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Στη συνεχιζόμενη επιστροφή στα γκισέ των τραπεζών χρημάτων που ήταν τοποθετημένα σε θυρίδες και «στρώματα». Άλλωστε, οι τρέχουσες καταθέσεις μόλις τώρα κοντεύουν να επανέλθουν στα επίπεδα των αρχών του 2015.

Να σημειωθεί ότι η μεγάλη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων των νοικοκυριών μέσα στο Δεκέμβριο (κατά 3,32 δισ. ευρώ, από τα 129,9 δισ. του Νοεμβρίου στα 126,29 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020) έλαβε χώρα σε μια περίοδο αυξημένων εισροών «φρέσκου χρήματος» προς τα αμοιβαία κεφάλαια και προς τα μακροπρόθεσμα ασφαλιστικά συμβόλαια, μετά και την έντονη σχετική προωθητική προσπάθεια των τραπεζικών δικτύων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v