Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ροηλίδης: Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν

Ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ απαντά στις ανησυχίες που διατυπώνονται για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά και κατά πόσο είναι πιο ευάλωτα στις μεταλλάξεις.

Ροηλίδης: Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Τα πρόσφατα περιστατικά παιδιών που νόσησαν βαριά από Covid-19, η τραγική είδηση της απώλειας της 16χρονης στη Θήβα που έγινε το νεότερο θύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών σε ανήλικους έχουν θορυβήσει την κοινωνία και μέρος των ειδικών. Η συζήτηση έχει ανοίξει για το κατά πόσο σε αυτή τη φάση της πανδημίας τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον ιό, αν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των μεταλλάξεων που διασπείρονται στην κοινότητα και αν για τους παραπάνω λόγους θα έπρεπε να ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο όλων των σχολείων, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να φέρουν τον ιό στο σπίτι, μολύνοντας τους ενήλικες συγγενείς τους.

Μιλώντας στο iatronet, ο καθηγητής Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης υποστηρίζει πως οι ανησυχίες που διατυπώνονται είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές. Όπως αναφέρει, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ακολουθεί αναλογικά την αύξηση της διασποράς στον γενικό πληθυσμό. Τάσσεται κατά του κλεισίματος των Δημοτικών Σχολείων καθώς, όπως λέει, τα παιδιά μικρής ηλικίας σπανίως μεταδίδουν κορωνοϊό, ενώ για τις μεταλλάξεις επισημαίνει πως δεν γνωρίζουμε σήμερα πώς συμπεριφέρονται στους ανήλικους, εφόσον δεν υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα στα παιδιά.

Τα παιδιά ακολουθούν την πανδημία, δεν την οδηγούν

Όπως αναφέρει ο κ. Ροηλίδης, όσα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν μολυνθεί από το οικείο τους περιβάλλον, ενώ σπάνια είναι αυτά που θα τον μεταδώσουν στους μεγαλύτερους στο σπίτι ή στους συμμαθητές τους στο σχολείο.

«Τα μικρά παιδιά ακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν. Το έχουμε δει ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας. Σε έρευνα που έγινε για το ΕΚΠΑ, με τη συμμετοχή ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων, βρέθηκε πως ήταν σπάνιες οι περιπτώσεις που ένας ιός μεταδόθηκε από παιδιά σε ενήλικες», επισημαίνει και προσθέτει: «Αντίθετα, στους μεγαλύτερους έφηβους, που εκδηλώνουν και μεγαλύτερη κινητικότητα, ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται όπως στους νεαρούς ενήλικες και μπορούν να τον μεταδώσουν στους μεγαλύτερους ή και μεταξύ τους».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο καθηγητής θεωρεί ως ορθή την απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, για το κλείσιμο των Λυκείων, τουλάχιστον στις κόκκινες περιοχές της χώρας, λόγω της νέας έξαρσης της διασποράς αλλά και της εμφάνισης των μεταλλαγμένων στελεχών με μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης. Εξίσου σωστή ήταν κατά τον ίδιο η απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα Δημοτικά Σχολεία.

Πάνω από 70 παιδιά έχουν νοσηλευτεί στο Ιπποκράτειο

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά, ο ίδιος αναφέρει πως αυτό δεν συμβαίνει. «Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι έχει αυξηθεί η διασπορά σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Αχαΐα. Τα κρούσματα σε παιδιά ακολουθούν αναλογικά», λέει, για να προσθέσει: «Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια του δεύτερου κύματος, όταν υπήρχε μεγάλη διασπορά στην πόλη, αλλά δεν πήρε τη δημοσιότητα που παίρνουν τώρα τα περιστατικά σε παιδιά. Έχουμε νοσηλεύσει στο Ιπποκράτειο σοβαρές περιπτώσεις παιδιών στην Εντατική Μονάδα Παίδων, παρόμοιας βαρύτητας με το περιστατικό με τον 9χρονο στην Πάτρα. Η εισαγωγή στη ΜΕΘ γίνεται προληπτικά, λόγω ανάγκης για περισσότερο οξυγόνο. Χθες είχαμε μία εισαγωγή, που το κόλλησε από τους γονείς του. Ήταν και οι δύο θετικοί». Στο Ιπποκράτειο έχουν νοσηλευτεί συνολικά περισσότερα από 70 παιδιά με Covid από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα νοσηλεύονται 3.

Ο κ. Ροηλίδης θεωρεί ότι κακώς κάποιοι συγχέουν την ασθένεια παιδιών με κορωνοϊό με τις μεταλλάξεις και την πιθανότητα αυτές να πλήττουν περισσότερο τους ανήλικους. «Εγώ δεν ξέρω περίπτωση παιδιού που να φέρει μεταλλαγμένο στέλεχος, ώστε να το πούμε αυτό. Τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη δεν έχουμε», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν ξέρουμε σήμερα πώς συμπεριφέρονται τα μεταλλαγμένα στελέχη σε παιδιά. Δεν είμαι καθησυχαστικός. Θα είμαι, αν δω ότι τηρούμε πιστά τα μέτρα και ότι κάνουμε όλοι το εμβόλιο, ώστε να σταματήσουμε τη διασπορά της νόσου».

Με την ιδιότητα και του μέλους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ο καθηγητής του ΑΠΘ αναφέρει πως η επόμενη φάση των εμβολιασμών -μετά από αυτή που ανακοινώθηκε χθες από τον κ. Μάριο Θεμιστοκλέους για την ηλικιακή ομάδα 75-79 για το εμβόλιο της Pfizer και τον παράλληλο εμβολιασμό της ομάδας 60-65 με αυτό της Astra Zeneca- θα καλύψει και τις ευπαθείς ομάδες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

«Τις ημερομηνίες τις αποφασίζει η πολιτική ηγεσία, με βάση πάντα τη διαθεσιμότητα του εμβολίου. Εμείς κάνουμε τις εισηγήσεις και την προτεραιοποίηση», σημειώνει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v