Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεπικοινωνίες: Στροφή σε «έξυπνες» πόλεις και «έξυπνες» επιχειρήσεις

Νέα επιχειρηματικά πεδία προσελκύουν τα βλέμματα των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Οι τελευταίες υλοποιούν ήδη εφαρμογές που διευκολύνουν την καθημερινότητα. Οι νέοι δρόμοι που ανοίγει το 5G για τέτοια projects στη χώρα μας.

Τηλεπικοινωνίες: Στροφή σε «έξυπνες» πόλεις και «έξυπνες» επιχειρήσεις

Μια πόλη με ψηφιακή ταυτότητα, έλεγχο της κίνησης, λεωφορεία χωρίς οδηγούς, εντοπισμό των ελεύθερων χώρων στάθμευσης, έκδοση πιστοποιητικών από το τηλέφωνο σε λίγα δευτερόλεπτα ή τηλεϊατρική για έκτακτες ανάγκες. Μια επιχείρηση με πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες με ρομπότ ή διαχείριση του στόλου από απόσταση.

Στην Ελλάδα, ήδη οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι έχουν «επενδύσει» σε τέτοια projects ενώ ανάλογα έργα περιλαμβάνονται στην ψηφιακή βίβλο, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.

Μάλιστα οι συνέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα έργα που έχουν γίνει αναμένεται να ανοίξουν τον δρόμο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που μαζί με τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία του 5G θα αλλάξει εντελώς την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Cosmote, Vodafone και Wind έχουν αναπτύξει υπηρεσίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια φαίνονταν αδύνατες, με όλο και περισσότερους πολίτες και επιχειρήσεις να εξοικονομούν χρόνο, χρήμα και ενέργεια για καθημερινές συνήθειες.

Οι τελευταίες καινοτομίες

Η Cosmote πριν από λίγο καιρό παρουσίασε το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα, με υποδομή κινητής τηλεφωνίας. Το έργο εφαρμόστηκε σε συνεργασία με την Ericsson στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι.

Ακολούθησε η Wind Ελλάς, η οποία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Myrmex Inc. (Material Handling Robotics) για την επόμενη γενιά δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής.

Από την πλευρά της, η Vodafone δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εφαρμογές ΙοΤ που οδηγούν σε «έξυπνα» εργοστάσια αλλά και «έξυπνες» πόλεις. Μάλιστα ο όμιλος της Vodafone επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus.

Λύσεις COSMOTE

Ο όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται στον χώρο του Internet of Things παρέχοντας μια σειρά από λύσεις που εξελίσσουν την επιχείρηση κάθε μεγέθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λύσεις για τη διαχείριση του στόλου οχημάτων (fleet management), που βοηθούν στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης αλλά και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της.

Οι τεχνολογίες Internet of Things βοηθούν και στον μετασχηματισμό των πόλεων. Και σε αυτόν τον τομέα ο ΟTΕ υλοποιεί έργα σε αρκετές πόλεις τις Ελλάδας, παρέχοντας διαφορετικές λύσεις όπως: Smart Lightning, Smart Parking, Waste Management, Air Pollution Monitoring κ.α.

Η έξυπνη στάθμευση, ο Έξυπνος Φωτισμός (Smart Lighting), η Μέτρηση Περιβαλλοντικών Παραμέτρων (Air Quality Monitoring), η Έξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων (Smart Waste Management), η Ενεργειακή Διαχείριση Κτηρίων (Buildings Energy Management), το Έξυπνο Παγκάκι, η Έξυπνη Λύση Δημόσιας Ασφάλειας, η Έξυπνη Διαχείριση Mέσων Μαζικής Μεταφοράς, η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης, οι Smart cities με 5G και τα Έξυπνα Εργοστάσια με 5G, είναι ήδη projects που η Cosmote είναι σε θέση να υλοποιήσει εντός και εκτός Ελλάδος.

COSMOTE Asset Tracker

Πρόσφατα μάλιστα η COSMOTE έφερε τη νέα υπηρεσία COSMOTE Asset Tracker, που μέσω του Internet of Things (IoT) δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να παρακολουθούν απομακρυσμένα τον εξοπλισμό τους. Η νέα υπηρεσία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με τον διεθνή πάροχο Fleet Complete, που ειδικεύεται σε υπηρεσίες διαχείρισης εταιρικών assets.

Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να παρακολουθούν απομακρυσμένα πάγια περιουσιακά στοιχεία υψηλής αξίας, όπως μηχανήματα, γεννήτριες, εμπορευματοκιβώτια, trailers, γερανούς ή άλλο εξοπλισμό, καθώς και να ενημερώνονται για τις περιβαλλοντικές συνθήκες θερμοκηπίων ή αποθηκευτικών χώρων, μέσω Internet.

Υπηρεσία Energy Management

Η COSMOTE διαθέτει επίσης την IoT υπηρεσία Energy Management, που επιτρέπει την παρακολούθηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα άμεσης απομακρυσμένης παρέμβασης για διορθώσεις.

Η εταιρεία σχεδίασε και εγκατέστησε το πρώτο campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας σε συνεργασία με την Ericsson, για το πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι. Το campus network με χρήση δικτύου κινητής υπερέχει σε ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές, υποστηρίζει την πλήρη κινητικότητα ανθρώπων και μηχανών εντός και εκτός του εργοστασίου, ενώ παρέχει απόλυτη ευελιξία σε κάθε μελλοντική αναδιάταξη των γραμμών παραγωγής. Αποτελεί μια καινοτόμο τεχνολογική λύση συνδεσιμότητας, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων στη χώρα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς βιομηχανιών «Industry 4.0» και της «έξυπνης» παραγωγής (smart manufacturing), αλλά και σημαντικών κλάδων όπως ο τουρισμός, τα logistics, οι μεταφορές και η διαχείριση υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια) κ.ά.

Πιλοτική εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’

Επίσης η COSMOTE, σε συνεργασία με το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, υλοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’, η οποία διασφαλίζει τις συνθήκες ποιότητας του κρασιού σε κάθε βήμα της πορείας του μέχρι τον καταναλωτή, χάρη στην αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).

Η «έξυπνη πανεπιστημιούπολη»

Παράλληλα υλοποιεί την πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» με χρήση της τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT στην Ξάνθη, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.). Το πιλοτικό έργο αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η καινοτόμος τεχνολογία NB-IoT, για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης.

Τα projects της VODAFONE

Το Vodafone Business στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ελληνικών πόλεων με τις νέες υπηρεσίες Smart City της Vodafone, οι οποίες, μέσα από τη χρήση του Internet of Things, στοχεύουν στην ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών των ελληνικών πόλεων, όπως η τιμολόγηση και η είσπραξη οφειλών, η «έξυπνη» διαχείριση της πόλης και η αμφίδρομη επικοινωνία με τον πολίτη, η αποκομιδή απορριμμάτων, ο «έξυπνος» οδοφωτισμός και η διάθεση υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας σε υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως οι μαρίνες.

Οι νέες Smart City υπηρεσίες περιλαμβάνουν

  • Το Smart Debt Management, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους δήμους στην ψηφιοποίηση των οικονομικών τους υπηρεσιών.
  • Τα Smart City app, που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο να προσφέρει στους πολίτες ένα κανάλι επικοινωνίας μέσα από το οποίο μπορούν να αποκτήσουν πολλαπλές υπηρεσίες.
  • Το Smart Waste Management, που έρχεται να ψηφιοποιήσει τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων και να βελτιώσει την καθημερινότητα της πόλης για τους πολίτες και τα καταστήματα.
  • Το Smart Marina με εξειδικευμένες λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού για τη σύγχρονη μαρίνα, που επιτυγχάνουν αυτοματισμούς και αυξημένη παραγωγικότητα, μέσω ενός ολοκληρωμένου ασύρματου συστήματος μέτρησης των καταναλώσεων ρεύματος και νερού στο pillar.
  • Το Smart Street Lighting για πλήρη έλεγχο του οδοφωτισμού από απόσταση, μέσω εξοπλισμού ελέγχου που τοποθετείται στα φωτιστικά σώματα και μιας ολοκληρωμένης, ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης.

Έξυπνες» ελληνικές πόλεις σε ρυθμούς ΙοΤ

Ήδη ο Δήμος Τρικκαίων -η πρώτη πόλη στην Ευρώπη όπου κυκλοφόρησε λεωφορείο χωρίς οδηγό- προσφέρει πληθώρα από σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες του όπως τηλεϊατρική, δίκτυα οπτικών ινών, on line συνεδριάσεις, και διαδικτυακή αναζήτηση χαμένου κατοικίδιου. Επίσης, στα Τρίκαλα λειτουργούν συστήματα τηλεματικής με τα οποία ελέγχονται η κυκλοφορία, τα καύσιμα και τα οχήματα, σύστημα έξυπνου φωτισμού που εξοικονομεί 60% ενέργεια περισσότερο σε σχέση με ένα συμβατικό, ενώ ο κατάλογος με τις έξυπνες λύσεις που εφαρμόζονται στα Τρίκαλα συνεχώς μεγαλώνει. Η Vodafone στηρίζει με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες της τόσο τον δήμο Τρικκαίων όσο και πολλές επιχειρήσεις της περιοχής.

Η Αθήνα, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία του ΙοΤ, συγκαταλέγεται πλέον και αυτή στις «έξυπνες» ελληνικές πόλεις. Το εμπορικό τρίγωνο της πόλης διαθέτει ένα νέο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο στηρίζεται στο Internet of Things.

Έξυπνη Αποκομιδή

Η καινοτόμος υπηρεσία Vodafone Smart Waste Management αποσκοπεί στο να απαλλάξει το ιστορικό κέντρο από τη συσσώρευση απορριμμάτων που επιβαρύνουν την αισθητική της πόλης αλλά και τη χρηστικότητά της ως χώρου περιπάτου και αναψυχής. Μέσα από την υπηρεσία Vodafone IoT Fleet Control και την πλατφόρμα της Vodafone Innovus, οι καταστηματάρχες και οι επαγγελματίες του εμπορικού τριγώνου ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα για τον χρόνο άφιξης των ειδικών απορριμματοφόρων, ώστε έγκαιρα να βγάλουν τα απορρίμματά τους στον δρόμο, δεδομένου ότι η περιοχή έχει απαλλαχθεί από κάδους απορριμμάτων. Μετά την επιτυχημένη λειτουργία στο εμπορικό τρίγωνο, η χρήση της εφαρμογής θα επεκταθεί και σε επιπλέον γειτονιές του κέντρου.

Ένα app που θα βελτιώσει την καθημερινότητα του πολίτη

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης των πολιτών με τον δήμο, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες που απολαμβάνουν και διευκολύνει τη σχέση και την επικοινωνία τους με τον δήμο. Μέσα από το Vodafone Smart City App, οι πολίτες θα λαμβάνουν στο κινητό ειδοποιήσεις για τα τοπικά νέα, τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος και για επείγοντα θέματα που προκύπτουν, όπως π.χ. για επιβάρυνση στους δείκτες ποιότητας της ατμόσφαιρας. Οι πολίτες μέσω εφαρμογής θα μπορούν από το κινητό τους να εντοπίζουν εύκολα τις διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος, να ειδοποιούν άμεσα τον δήμο για συμβάντα όπως πυρκαγιά, ατύχημα ή ληστεία καθώς και να αναφέρουν χωρίς περαιτέρω διαδικασίες κάποιο τεχνικό πρόβλημα όπως κακοτεχνία, λακκούβα, υπερχείλιση κάδου.

Οι κινήσεις της WIND

Η εταιρεία από το 2016 έχει ξεκινήσει να παρέχει ανάλογες υπηρεσίες με τη συνεργασία της Telefonica.
Ωστόσο πλέον δίνει λύσεις 5G σε εταιρείες σε συνεργασία με τη Myrmex Inc. (Material Handling Robotics).

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επόμενη γενιά δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής. Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο πέμπτης γενιάς στη χώρα μας που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και αποτελεί την τελευταία λέξη στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Η τεχνολογία 5GSA είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνεργασίας τα δίκτυα 5GSA δημιουργούν τις δικτυακές υποδομές ώστε να γίνει η μετάβαση από την προηγμένη εφαρμογή ρομποτικής που εφαρμόζεται σήμερα με το υπάρχον δίκτυο κινητής, στην συνεργατική ρομποτική που ονομάζεται Cobots ή αλλιώς Collaborate robots. Τα Cobots έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν με ακρίβεια και ταχύτητα απλές αλλά και σύνθετες εργασίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας και των logistics. Το 5GSA είναι η πλέον κατάλληλη τεχνολογία για τέτοιες εφαρμογές που μπορούν να έχουν ευρεία ανάπτυξη.

Παράλληλα η ΙΟΤ υπηρεσία WIND Fleet Management, που εξυπηρετεί χιλιάδες εταιρικά οχήματα από το 2017 σε όλη την Ελλάδα, τώρα προσφέρεται και σε μορφή εφαρμογής (app), δίνοντας τη δυνατότητα στη σύγχρονη επιχείρηση να διαχειρίζεται, να παρακολουθεί και να νιώθει ασφάλεια για τα εταιρικά της οχήματα από παντού, κάθε στιγμή της ημέρας.

Με τη νέα φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή, η επιχείρηση μπορεί:

  • Να εξοικονομήσει κόστος. Μέσω των δυνατοτήτων της εφαρμογής, βελτιώνονται οι διαδρομές των οχημάτων και γίνονται πολύ πιο οικονομικές.
  • Να αυξήσει την παραγωγικότητα. Οι παραλαβές/παραδόσεις ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και έτσι οι καθημερινές εργασίες οργανώνονται καλύτερα από ποτέ.
  • Να έχει προστασία του οχήματος, του οδηγού και του εμπορεύματος. Σε περίπτωση κλοπής, υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού του οχήματος, ενώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ο οδηγός μπορεί να ειδοποιήσει μέσω του «panic button».
  • Να έχει άμεσο έλεγχο. Η θέση, η κίνηση, η κατάσταση των οχημάτων, η οδηγική συμπεριφορά αλλά και τα δρομολόγια είναι ανά πάσα στιγμή εμφανή και αποτυπώνονται με στατιστικά στοιχεία.
  • Μέσω του web portal και του νέου mobile app που είναι διαθέσιμο σε Google play και Αpp store, όλα τα δεδομένα συλλέγονται, αποθηκεύονται και είναι διαθέσιμα μέσα από μια σειρά reports, με σκοπό η επιχείρηση να διαχειρίζεται με τον βέλτιστο τρόπο τον στόλο της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v