Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετεξεταστέοι στις μεταρρυθμίσεις για χρηματοπιστωτικό τομέα

Καθυστερεί η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού. Φιλόδοξο το χρονοδιάγραμμα για να τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Ιουνίου. Εκτός στόχου κινδυνεύουν να βρεθούν η εκδίκαση όλων των αιτήσεων νόμου Κατσέλη. «Όχι» από θεσμούς στο οριζόντιο «πάγωμα» μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μετεξεταστέοι στις μεταρρυθμίσεις για χρηματοπιστωτικό τομέα

Στην επόμενη αξιολόγηση θα κριθεί η πορεία σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με την ένατη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς καθυστερεί η εφαρμογή σημαντικών μέτρων, όπως το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας για νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να θέσει σταδιακά σε εφαρμογή το νέο πτωχευτικό νόμο ως την 1η Ιουνίου (σ.σ. έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του έτους), με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου, όπως το χαρακτηρίζει, χρονοδιαγράμματος, το πιο δύσκολο σημείο του οποίου είναι η επέκταση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξωδικαστικού συμβιβασμού και η διασύνδεσή της με αυτές των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, με δεδομένη, όμως, την αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και με κλειστά τα δικαστήρια, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να είναι χαμηλός.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο παράτασης, κατά δύο εβδομάδες, του «σκληρού» lockdown στην Αττική απαλλάσσει την κυβέρνηση από την εφαρμογή νέων οριζόντιων μέτρων προστασίας από πλειστηριασμούς και υπόλοιπα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Τα δικαστήρια αναμένεται να μείνουν κλειστά ως τις 14 Μαρτίου, ενώ θα ακολουθήσει ως την 31η Μαΐου προστασία της πρώτης κατοικίας όσων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να υιοθετήσουν προσωρινές και στοχευμένες λύσεις προστασίας, τονίζοντας ότι η γενικευμένη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει επίπτωση στο γρήγορο και αποτελεσματικό χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Υποσημειώνουν, δε, τη διαφωνία τους με την πρόθεση της κυβέρνησης να απλώσει πέπλο προστασίας πρώτης κατοικίας για όλους όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, επαναλαμβάνοντας ότι προστασία πρέπει να δίνεται μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Πρακτικά, οι τράπεζες και οι servicers θα επαναποκτήσουν πλήρη ευχέρεια μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης από την 1η Ιουνίου, όταν και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Εξέλιξη που αποτελούσε, σύμφωνα με την αγορά, άτυπη κυβερνητική στόχευση, εδώ και μήνες.

Επιμέρους ενστάσεις φαίνεται ότι υπάρχουν και για την περίμετρο του προγράμματος κρατικής επιδότησης δανείων επιχειρήσεων (Γέφυρα ΙΙ) καθώς η έκθεση σημειώνει ότι το πρόγραμμα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, αποφεύγοντας τη δημιουργία ηθικού κινδύνου (moral hazard).

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το Γέφυρα ΙΙ να καλύπτει ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν τα κριτήρια. Θα έχει διάρκεια 8 μηνών και θα επιδοτεί ως 90% τη δόση δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες και ως 80% τις δόσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ρυθμίστηκαν και εξυπηρετούνται.

Εκτός πλάνου η εκκαθάριση των αιτήσεων νόμου Κατσέλη

Η έκθεση επισημαίνει ότι κινδυνεύει να τεθεί εκτός στόχου η εκκαθάριση των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη μέσα στη φετινή χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση των στοιχείων στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα ολοκληρώθηκε, με περίπου το 80% των εκκρεμών αιτήσεων να επικαιροποιείται

Με τα δικαστήρια όμως να παραμένουν σε μέρος της χώρας κλειστά η εκδίκαση κατά προτεραιότητα των παραπάνω υποθέσεων από τα Ειρηνοδικεία δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της φετινής χρονιάς.

Περαιτέρω καθυστέρηση διαπιστώνεται και στην εκκαθάριση/πληρωμή κρατικών εγγυήσεων, που έχουν καταπέσει, λόγω δυσκολιών πρόσληψης προσωπικού που επέφερε η πανδημία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v