Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντυπωσιακό «άλμα» για τις ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στις τηλεπικοινωνίες, με τις ευρυζωνικές αλλά και τις σταθερές συνδέσεις να αυξάνονται σημαντικά μέσα στο 2020. Η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έδωσαν ώθηση στις γραμμές με υψηλότερες ταχύτητες.

Εντυπωσιακό «άλμα» για τις ευρυζωνικές συνδέσεις στην Ελλάδα

Εντυπωσιακή αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων που προσφέρει υψηλής ταχύτητας σύνδεση και αποστολή-παραλαβή δεδομένων πολύ ταχύτερη από μια απλή σύνδεση, παρουσίασε το 2020 η ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο όμιλος ΟΤΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2020 σε αναλυτές, στο τέλος του προηγούμενου έτους ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων ανήλθε στα 4,263 εκατ., έναντι 4,095 εκατ. στο τέλος του 2019.

Πρόκειται για 168 χιλιάδες καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός, που οφείλεται κυρίως στα περιοριστικά μέτρα και στον νέο τρόπο ζωής που έφερε όλη την οικογένεια να μένει εντός του σπιτιού, με τα παιδιά να διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης και τους γονείς να τηλεργάζονται.

Με την αύξηση αυτή στις ευρυζωνικές συνδέσεις, το 88% των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιούνται πλέον και για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2019 ήταν στο 83% (αύξηση 5 ποσοστιαίων μονάδων).

Το μερίδιο της Cosmote είναι περίπου στο 50%, με 2,145 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις. Σε επίπεδο τριμήνου, το β’ και το δ’ παρουσίασαν την υψηλότερη άνοδο. Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο του 2020 οι καθαρές νέες συνδέσεις έφθασαν στις 39 χιλιάδες (εκ των οποίων 30 χιλιάδες είχε η Cosmote), στο β’ τρίμηνο ήταν στις 57 χιλιάδες (44 χιλιάδες της Cosmote), στο γ’ τρίμηνο έφθασαν στις 25 χιλιάδες (24 χιλιάδες της Cosmote) και στο δ’ τρίμηνο ήταν στις 46 χιλιάδες (41 χιλιάδες η Cosmote).

Αύξηση και στις σταθερές συνδέσεις

Αύξηση παρουσιάστηκε και στις σταθερές συνδέσεις, που στο τέλος του 2020 έφτασαν στα 4,852 εκατομμύρια.

Οι νέες συνδέσεις μέσα στο 2020 διαμορφώθηκαν στις 55 χιλιάδες, όταν τα τελευταία χρόνια παρατηρείτο συνεχής μείωση. Και αυτό γιατί πλέον πολλά νοικοκυριά είχαν επιλέξει να μην έχουν σταθερή σύνδεση και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μόνο από τις συνδέσεις τους στην κινητή τηλεφωνία.

Ο OΤΕ έχει το 55% των συνολικών σταθερών τηλεφωνικών γραμμών, ενώ στις καθαρές νέες συνδέσεις φαίνεται να επικρατεί στην αγορά καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους αναλυτές, είχε 19 από τις 30 χιλιάδες νέες συνδέσεις στο β’ τρίμηνο και 20 από τις 23 χιλιάδες στο δ’ τρίμηνο.

Εκτοξεύθηκαν οι συνδέσεις με υψηλές ταχύτητες

Το 44% των συνολικών συνδέσεων του OΤΕ, περίπου 945 χιλιάδες συνδέσεις, έχουν ταχύτητες άνω των 50 Mbps. Το ποσοστό αυτό μπορεί να μην είναι από μόνο του εντυπωσιακό, ωστόσο είναι 7 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2019, που ήταν μόλις 37%.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι διπλασιάστηκε το ποσοστό των συνδέσεων με ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.

Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στους αναλυτές, το 14% των ευρυζωνικών συνδέσεων της Cosmote αφορά πλέον ταχύτητες από 100 Mbps και άνω, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο ήταν στο 7%!

Το γεγονός ότι ο OΤΕ συνεχίζει τις επενδύσεις στην οπτική ίνα στο σπίτι και μέσα στο 2021 αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό αυτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v