ΟΤΕ: Επενδύσεις €550 εκατ. και «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το 2021

Χωρίς να φοβάται τον ανταγωνισμό ο ΟΤΕ συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Η μείωση των απωλειών της κινητής και ο αναμενόμενος τουρισμός το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν νέες συνθήκες για τον όμιλο. Οι εκτιμήσεις του Μ. Τσαμάζ.

ΟΤΕ: Επενδύσεις €550 εκατ. και «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το 2021

Σε νέες επενδύσεις θα προχωρήσει το 2021 ο ΟΤΕ ο οποίος βλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον ενώ δεν φοβάται τον ανταγωνισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ Μ. Τσαμάζ, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα οικονομικά αποτελέσματα, ξεκαθάρισε ότι ο OΤΕ θα συνεχίσει το επενδυτικό του πλάνο που για το 2021 θα διαμορφωθεί σε 550 εκατ. ευρώ δίνοντας μεγάλη σημασία στις νέες τεχνολογίες.

Όσον αφορά τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα ο κ. Τσαμάζ διαπίστωσε πως δεν υπάρχει μεγάλη αλλαγή σε σχέση με ότι έχουμε δει τα τελευταία 2 χρόνια. «Σεβόμαστε τον ανταγωνισμό, αλλά βλέπουμε το δικό μας σπίτι, βελτιώνουμε τις υποδομές μας και για το λόγο αυτό έχουμε μεγάλο προβάδισμα. Εκεί χρειάζονται πολλές επενδύσεις να κάνουν οι ανταγωνιστές» είπε ο διευθύνων σύμβουλος του OΤΕ και έκανε λόγο για καλύτερη εξυπηρέτηση πελάτη και καλύτερο μάρκετινγκ.

Αναφερόμενος στο 2020 τόνισε ότι τα έργα πληροφορικής και το broadband σταθερής στήριξαν τα έσοδα από τις απώλειες της κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα απέδωσε αυτές τις απώλειες στην σημαντική πτώση του τουρισμού, καθώς προκλήθηκαν απώλειες εσόδων 22 εκατ. ευρώ.

Τόνισε ότι παρά τις απώλειες, τις τελευταίες εβδομάδες προχώρησαν σε κάποιες δράσεις που προετοίμαζαν όλη της χρονιά με αποτέλεσμα ο όμιλος να βγει «σε καλή κατάσταση από αυτή τη δύσκολη περίοδο». Μάλιστα ευχαρίστησε και τους εργαζόμενους στους οποίος έδωσε και μπόνους.

Όσον αφορά την συνδρομητική τηλεόραση αναμένται ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα βοηθήσει σημαντικά καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμαζ, πολλά καταστήματα εστίασης που ήταν συνδρομητές, έχουν σταματήσει να λειτουργούν. Ειδικότερα, είπε, ότι επαγγελματίες, καφέ-εστιατόρια κλπ. που είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Pay Tv, είτε προχωρούν σε διακοπή της συνδρομής, είτε μετά από πρόταση του OΤΕ έχουν έκπτωση της συνδρομής με επίπτωση στα έσοδα.

Ειδικότερα για το 2020 τόνισε ότι:

  • Συνέχισαν να χτίζουν το δίκτυο FTTH για να ανταποκριθούν στην μεγαλύτερη ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες
  • Η κάλυψη με 5G έφτασε στο 40% ενώ μέχρι τέλος του έτους θα φτάσει στο 50%
  • Εξασφάλισε τα δικαιώματα για τις διοργανώσεις της UEFA
  • Προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο ου 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εσόδων από ICT λόγω κινήσεων του Δημοσίου προς το ψηφιακό μετασχηματισμό έκανε ο γενικός διευθυντής επί των χρηματοοικονομικών του OΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης. Ειδικότερα τόνισε ότι αυξήθηκαν κατά 14% οι συνδέσεις πάνω από 100 Mbps, ενώ ανάλογη αύξηση παρουσίασαν τα έσοδα από ICT λόγω κινήσεων του Δημοσίου.

Την μείωση κατά 2,5% στα έσοδα από υπηρεσίες στην κινητή τηλεφωνία ο κ. Μαζαράκης την απέδωσε επίσης στον τουρισμό, ο οποίος μάλιστα είπε ότι απασχολεί ιδιαίτερα τον όμιλο για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο υποστήριξε ότι ήταν καλύτερα τα έσοδα από τα συμβόλαια και την καρτοκινητή, ενώ αύξηση 18% παρουσίασαν τα έσοδα από πωλήσεις συσκευών.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 υποστήριξε ότι θα υπάρχει πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 καθώς θα γίνει σύγκριση με μήνες πριν την πανδημία ενώ σήμερα υπάρχουν ακόμα περιοριστικά μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v