Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δείκτες που κρίνουν το άνοιγμα της οικονομίας

Στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και επιστημόνων τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το χρονοδιάγραμμα-στόχος της κυβέρνησης για την έξοδο από το lockdown. Ο ρόλος των εμβολιασμών και το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπεται.

Οι δείκτες που κρίνουν το άνοιγμα της οικονομίας

Με διαφορετικές προτεραιότητες, σε σχέση με πριν, παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα κυβέρνηση και επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοινώνονται επί καθημερινής βάσης από τον ΕΟΔΥ.

Ενώ μέχρι πρότινος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν το πρώτο -μαζί με άλλα- στοιχείο που απασχολούσε, πλέον αυτά που βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις, είναι οι αριθμοί των διασωληνωμένων ασθενών και των καθημερινών θανάτων.

«Δεν έχει πια μεγάλη σημασία ο αριθμός των κρουσμάτων αφού ενδεχομένως κάποιος να είναι ταυτόχρονα και θετικός στον ιό και εμβολιασμένος», σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και αναζητούν να βρουν την πολυπόθητη ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, στην ελευθερία των πολιτών από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και ασφαλώς στην επαναλειτουργία της οικονομίας. Αυτή θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία των παραπάνω επιδημιολογικών δεικτών, με επιτακτική πλέον την ταχύτερη δυνατή επαναφορά στην σταδιακή κανονικότητα, δεδομένης και της διαρκούς δημοσιονομικής πίεσης.

Για το πότε ακριβώς θα αρχίσουν να ανοίγουν οι δραστηριότητες, απάντηση προς ώρας δεν υπάρχει. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό ιικό φορτίο και τους τελευταίους αριθμούς (452 διασωληνωμένοι, 41 θάνατοι, 2.301 νέα κρούσματα μόνο το τελευταίο 24ωρο), θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει παράταση στο lockdown και μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο το Μάρτιο, την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους τον Απρίλιο και έναν μήνα αργότερα να υπάρξει άρση των υπόλοιπων μεγάλων περιορισμών στην οικονομία. Σε αυτό, όπως σημειώνουν, θα ευνοεί και το γεγονός ότι το Μάιο εκτιμάται πως θα έχει εμβολιαστεί το σύνολο των πολιτών άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες.

«Πολύ καλύτερα»

Η παρούσα κατάσταση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα, βάσει των επίσημων στοιχείων, να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο στα υγειονομικά όσο και στα της οικονομίας». Παράλληλα απορρίπτουν τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που λαμβάνονται, δεν αποδίδουν. «Αν δεν παίρναμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις όπως αυτής μεσοβδόμαδα για την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων, η κατάσταση θα ήταν δραματική. Κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων δεν είχαν αποτέλεσμα. Ας αναλογιστούμε πού θα ήμασταν τώρα αν δεν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία αλλά και αλλού».

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης των πολιτών, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που ξεπέρασαν το 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ ειδικά η βρετανική μετάλλαξη έχει 20-30% παραπάνω πιθανότητες μετάδοσης.

Ειδικά για την οικονομία, το πρωθυπουργικό επιτελείο, επικαλούμενο τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει ότι «αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν για το 2020. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί, παρά τις δυσκολίες που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση να πετύχει σημαντικά πράγματα μέσω της ισχυρής ανάκαμψης μετά την πανδημία».

Σε αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβέρνηση, «με αποτελεσματικές, κοινωνικά ευαίσθητες οικονομικές πολιτικές, καθώς και την επικείμενη έναρξη της εισροής πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα άρουμε, με γρήγορους ρυθμούς, τις συνέπειες της πολύπλευρης κρίσης».

Προς το παρόν, πάντως, όπως αναγνωρίζουν, «οι δυσκολίες δεν έχουν τελειώσει, βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v