Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα εμπορίου και γυμνασίων-λυκείων τον Μάρτιο θέλει η κυβέρνηση

Το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας της κοινωνίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση προσδιόρισε η Αριστοτελία Πελώνη. Γυμνάσια και λύκεια στο προσκήνιο, αντί για δημοτικά. Πρώτη επιλογή το λιανεμπόριο, Απρίλιο η εστίαση.

Ανοιγμα εμπορίου και γυμνασίων-λυκείων τον Μάρτιο θέλει η κυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, τα γυμνάσια και τα λύκεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτό επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η κυρία Πελώνη δεν αναφέρθηκε καθόλου στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία φαίνεται αυτή τη φορά να μην είναι στην προτεραιότητα της δια ζώσης επαναλειτουργίας, σε αντίθεση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια πριν το τέλος του μήνα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως εξήγησε, έχει δοθεί προτεραιότητα στα γυμνάσια και τα λύκεια, αφού έχουν μείνει αρκετό καιρό κλειστά και δεν υπάρχει δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους.

Ηδη ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με βασικό σενάριο το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 22 Μαρτίου.

Όσον αφορά την επαναλειτουργία της εστίασης, η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξουν τα μαγαζιά που διαθέτουν τραπεζάκια έξω. Σε αυτό, όπως υποστηρίζει, θα συμβάλει και η πρόοδος των εμβολιασμών. Σε αυτό το μέτωπο υπολογίζεται ότι τον Μάιο θα καλυφθεί το σύνολο των πολιτών άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες.

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης των πολιτών, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων που ξεπέρασαν το 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ ειδικά η βρετανική μετάλλαξη έχει 20-30% παραπάνω πιθανότητες μετάδοσης.

Για την οικονομία, ειδικά, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέπεμψε αισιοδοξία για την επόμενη μέρα, σημειώνοντας: «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. και την απασχόληση δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές. Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε σχετική ανάρτησή του- ανατρέπει με τον χειρισμό της κρίσης Covid-19 τα στερεότυπα, καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του Α.Ε.Π. δείχνουν ότι η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε, σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών και μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία».

Θα συμβάλουν σ’ αυτό, όπως είπε, «η εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η στήριξη που παρέχεται σήμερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορούμε έτσι να στρέφουμε με αισιοδοξία τα βλέμματα στην επόμενη μέρα, που δεν πρόκειται να αργήσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v