Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηλά στην Ευρώπη η Ελλάδα στην διάθεση συχνοτήτων 5G

Οι υποδομές του 5G στην χώρα μας και η εκχώρηση του στις τρεις βασικές μπάντες συχνοτήτων έφεραν την Ελλάδα μέσα στην πρώτη δυάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Στην πρώτη θέση «φιγουράρει» η Φινλανδία.

Ψηλά στην Ευρώπη η Ελλάδα στην διάθεση συχνοτήτων 5G

Στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η Ελλάδα στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G). Η χώρα υπολείπεται μόνο έναντι της Φινλανδίας στη μέχρι σήμερα πρόοδο, που έχει κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G.

Με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου η Ελλάδα - σύμφωνα με την εταιρεία iDATE - έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 83% των συχνοτήτων, που διατίθενται για τα δίκτυα 5ης γενιάς, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόλις 35,7%.

Στην πρώτη θέση η Φινλανδία, που έχει εναρμονίσει και αποδώσει το 100% των συχνοτήτων 5G. Στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης, είναι η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και Σλοβακία, με ποσοστό 67%.

Στον βάθος της κατάταξης βρίσκονται Εσθονία, Λιθουανία, Μάλτα, Λετονία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Πολωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE σε αυτά τα κράτη, μέχρι στιγμής, δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Ένα χρόνο πριν και η Ελλάδα βρισκόταν ανάμεσα σε αυτές της χώρες,. Ωστόσο τώρα στη ζώνη των 700 MHz η χώρα μας, όπως και άλλες δέκα, σκοράρουν 100%. Στη ζώνη των 3.6 GHz η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.

Η Ελλάδα και το 5G

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες καταναλωτές που κάνουν χρήση των δικτύων 5ης γενιάς απολαμβάνουν ταχύτητες όσον αφορά τη λήψη αλλά και την αποστολή δεδομένων που δεν έχουμε ξαναδεί στη χώρα μας.

Οι υψηλές ταχύτητες είναι ένα πρώτο δείγμα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αλλάξει αρκετά την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων. Με βάση τις άδειες που έχουν οι εταιρείες κινητής, η υποχρέωση τους είναι να προσφέρουν κάλυψη με ελάχιστες ταχύτητες λήψης δεδομένων 100 Mbps στο 60% του πληθυσμού της χώρας μέσα στην επόμενη τριετία και στο 90% στην επόμενη εξαετία. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να επιτευχθούν ενδεχομένως και νωρίτερα.

Οι εταιρείες προσφέρουν κινητά από 280 ευρώ χωρίς σύνδεση ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες 5G ενώ σύντομα αναμένονται και πιο φθηνά τηλέφωνα στην ελληνική αγορά.

Η Cosmote

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, στο λανσάρισμα του 5G δικτύου της Cosmote, το ποσοστό της πληθυσμιακής κάλυψης είναι στα επίπεδα του 40%.

Η Πάτρα και η Κέρκυρα είναι οι νέες πόλεις όπου έφτασε το COSMOTE 5G, το internet του μέλλοντος, ενώ δίκτυο 5ης γενιάς απέκτησαν νέες περιοχές στη Νότια και Ανατολική Αττική, από Ραφήνα και Παλλήνη, μέχρι Σούνιο. Χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και τις εντατικές προσπάθειες των τεχνικών της, η πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά πλέον το 90%.

Συνολικά, μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι πόλεις όπου έχει ενεργοποιηθεί το COSMOTE 5G έχουν φθάσει τις 17 σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς είναι ήδη διαθέσιμο από τα τέλη του 2020 στη Θεσσαλία σε Βόλο, Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, στην Ήπειρο σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, στην Κεντρική Μακεδονία σε Γιαννιτσά, Νάουσα, Σέρρες, καθώς και στην Μυτιλήνη της Λέσβου.

Το COSMOTE 5G θα συνεχίσει να επεκτείνεται μέσα στη χρονιά σε ακόμη περισσότερες περιοχές της χώρας, με στόχο η πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021.

H Wind

Όσον αφορά στη Wind, η κάλυψη αυτή τη στιγμή είναι σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στην Αττική ο συνδρομητής της Wind έχει πρόσβαση σε 5G δίκτυο στο Κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Συντάγματος, Πειραιά, Γλυφάδα, Ακτή Δηλαβέρη, Moσχάτο, Νίκαια , Δραπετσώνα, Μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Πλαζ Βουλιαγμένης, Smart Park, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, Golden Hall (εξωτερικός χώρος), Athens Mall (εξωτερικός χώρος). Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη πρόσβαση Wind υπάρχει στην Πλατεία Δικαστηρίων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΕΘ-Βελλίδειο, Παραλία Θεσσαλονίκης, Λαδάδικα , Πλατεία Αριστοτέλους / Τσιμισκή.

Η Vodafone

Το «Vodafone Giga Network 5G» λειτουργεί ήδη στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβλέπεται πληθυσμιακή κάλυψη σε ποσοστό 40% μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ολοκληρώνεται το ερχόμενο οικονομικό έτος της Vodafone. Σύμφωνα με τον πάροχο, η κάλυψη του 40% αφορά, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μεγάλα αστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, όπως Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδος.

Μετρήσεις της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από κεραίες

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενεργήθηκαν το 2020 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΑΕ.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πραγματοποίησε τις επιτόπιες μετρήσεις εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από σταθμούς κεραιών με εξωτερικά συνεργεία. Όπως έκανε γνωστό, παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, κατάφερε πέρυσι να διατηρήσει τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.

Από τους ελέγχους προκύπτει πως:

  • Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 1.915 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητά τους ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ μικρός αριθμός αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.
  • Περίπου το 83% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται σε σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.
  • Διαπιστώθηκαν 11 περιπτώσεις υπερβάσεωντων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: οι 9 εξ αυτών αφορούν σταθμούς κεραιών σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών», και οι υπόλοιπες 2 αφορούν κεραιοδιατάξεις εντός αστικού ιστού.

Παράλληλα, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων για το έτος 2020.

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που το 2020 λειτούργησαν σε 8 Δήμους.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2020, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Η προσφυγή για το 5G

Για τις 14 Μαΐου 2021 αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής 50 πολιτών κατά της ΕΕΤΤ για το 5G. Συγκεκριμένα πολίτες μέλη της πρωτοβουλίας «Stop5Ggreece» υπέβαλαν τον περασμένο Οκτώβριο αίτηση ακύρωσης της απόφασης προκήρυξης του διαγωνισμού παραχώρησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η προκήρυξη έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αρχικά η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ είχε ορισθεί να εκδικασθεί στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά έλαβε αναβολή για 5 Μαρτίου. Τελικά την περασμένη εβδομάδα η εισηγήτρια της υπόθεσης έδωσε νέα αναβολή για τις 14 Μαΐου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v