Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και νέα αναβολή για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Τέταρτη κατά σειρά αναβολή στη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού λόγω της πανδημίας. Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση.

Και νέα αναβολή για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί η τέταρτη κατά σειρά αναβολή στη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού καθώς η συνεχώς εντεινόμενη υγειονομική κρίση καθιστά άκαιρη την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας.

Η οποία, θα έπρεπε να ξεκινήσει, σύμφωνα με την τελευταία νομοθετική ρύθμιση, το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος Μαρτίου, με την αποστολή πρόσκλησης της τριμελούς επιτροπής διαβούλευσης (με τη συμμετοχή του προέδρου του ΟΜΕΔ και δύο εκπροσώπων των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών) προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, προκειμένου να αξιολογήσουν τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταθέσει στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αναβάλλεται για άλλη μια φορά, η διαδικασία.

Βασικό επιχείρημα της νέας αυτής αναβολής, είναι ότι δεν έχει ακόμη καταστεί εφικτή η έστω σταδιακή αποσωλήνωση της ελληνικής οικονομίας από τα μέτρα στήριξης και τα lockdown, και κατά συνέπεια θα ήταν δύσκολο να εκκινήσει μια διαδικασία αναπροσαρμογής των μισθών. Μάλιστα, όσο η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, τόσο δεν υπάρχουν συζητήσεις για να οριστεί νέο χρονικό ορόσημα για την έναρξη του διαλόγου. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα, δεν απέκλειαν την έναρξη του διαλόγου μετά το καλοκαίρι.

Όπως βέβαια κανένας δεν μπορεί να προδικάσει και το αποτέλεσμα της διαδικασίας, καθώς ο νόμος ορίζει πως το ύψος του κατώτατου μισθού πρέπει να καθορίζεται «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών». Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ελληνική οικονομία η εξίσωση δεν είναι εύκολη. Το 2020 έχει κλείσει με ύφεση 8,2% και το πρώτο τρίμηνο του 2021 να κινδυνεύει να κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης.

Υπενθυμίζεται πως από τον Φεβρουάριο του 2019 ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 650 ευρώ (καταργήθηκε ο υποκατώτατος) και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v