Μέσα εβδομάδας θα εξεταστεί το άνοιγμα της αγοράς

Στο τραπέζι χρήση διπλής μάσκας σε χώρους υψηλούς επικινδυνότητας. Σταδιακό άνοιγμα με στόχο να μην υπάρχουν πισωγυρίσματα. Ο ρόλος των self test.

Μέσα εβδομάδας θα εξεταστεί το άνοιγμα της αγοράς

Για πρώτα σημάδια σταθεροποίησης μετά από επτά εβδομάδες ανόδου των κρουσμάτων μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Όπως είπε βασική στρατηγική είναι να ανοίξουν οι δραστηριότητες χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν μετά από μερικές εβδομάδες.

Οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν:

  • Σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων υπολογίζοντας την επικινδυνότητα κάθε μιας εξ αυτών και υπολογίζοντας εκπαιδευτικά και οικονομικά οφέλη.
  • Στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι.
  • Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου.
  • Τα ατομικά τεστ έρχονται και στην Ελλάδα. Με τη διενέργειά τους μια φορά την εβδομάδα θα έχουμε την ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης και θα έχουμε έγκαιρη ανίχνευση των κρουσμάτων, εξήγησε η κα Παπαευαγγέλλου. Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή άτομα. Αν κάποιος έχει συμπτώματα θα απαιτείται και μοριακός έλεγχος. Παράλληλα θα συνεχιστούν τα τεστ από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Μιλώντας για τα self test είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι είναι εύκολα και μπορεί να τα μάθει ο κάθε ένας μέσα σε τρία λεπτά. Επικαλέστηκε μελέτες που δείχνουν ότι έχουν υψηλή ακρίβεια της τάξης του 80%.

Συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα

Η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, για τις διαδημοτικές μετακινήσεις και τα σχολεία, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Η συμπληρωματική στρατηγική, το self testing δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο που επιτρέπει την επανέναρξη δραστηριοτήτων σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v