Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υπεύθυνη δήλωση θα εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα των self-tests

Με νομοθετική ρύθμιση θα καθοριστεί ο τρόπος που θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self-tests. Πώς θα εξασφαλίζεται η συμμόρφωση των πολιτών στην υποχρεωτικότητα.

Με υπεύθυνη δήλωση θα εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα των self-tests

Με νομοθετική ρύθμιση, τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας αναλαμβάνουν να ορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δηλώνεται η διενέργεια των υποχρεωτικών ανά εβδομάδα self-tests από εργαζομένους (που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τομέα τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια) και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, διοικητικούς υπαλλήλους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές).

Όπως αποκαλύπτει το Euro2day.gr, όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test (και εφόσον είναι αρνητικό) θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση (που μπορούν να «κατεβάσουν» στο gov.gr). Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. 

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή (με οικονομική επιβάρυνση του πολίτη).

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ' οίκον και όχι στα φαρμακεία, που απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.

Η διάθεση των self-tests από τα φαρμακεία θα ξεκινήσει αρχές Απριλίου. Θα αποσταλούν από τις προμηθεύτριες εταιρείες σε κεντρικό αποθηκευτικό κέντρο στην Αττική και από εκεί θα γίνει η διανομή τους στις πάνω από 100 φαρμακαποθήκες σε όλη την επικράτεια.

Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά, με βάση τη ροή των προμηθειών από τις εταιρείες (κάτι ανάλογο με τον τρόπο που λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρησης εμβολιασμού).

Προτεραιότητα θα δοθεί στη διενέργεια των self-tests από μαθητές κάτω των 18 ετών και από εκπαιδευτικούς, μετά θα ακολουθήσει ο πληθυσμός 18-67 και στη συνέχεια η ηλικιακή ομάδα 67+ (που άλλωστε έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό).

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής εγρήγορσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v