Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Τα ναι μεν αλλά... της ανόδου του δείκτη οικονομικού κλίματος

Παρά την έξαρση της πανδημίας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινήθηκε ανοδικά τον Μάρτιο. Η έκπληξη του τομέα των κατασκευών. Η εικόνα του τριμήνου και η πρόκληση της οικονομικής ανάδυσης από μεγάλα βάθη. Τι προβληματίζει.

Eurobank: Τα ναι μεν αλλά... της ανόδου του δείκτη οικονομικού κλίματος

Παρά την έξαρση του 3ου κύματος της πανδημίας και την παράταση του 3ου lockdown, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα κινήθηκε ανοδικά τον Μάρτιο 2021 (πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΙΟΒΕ). Έπειτα από μια περίοδο 13 μηνών, με απότομη χειροτέρευση των προσδοκιών τον Απρίλιο-Μάϊο 2020 και στη συνέχεια μικρές διακυμάνσεις γύρω από έναν μέσο όρο της τάξης των 90,7 μονάδων, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανέκαμψε στις 96,9 μονάδες τον Μάρτιο 2021 από 91,9 μονάδες τον Φεβρουάριο 2021. Όλοι οι επί μέρους δείκτες εμπιστοσύνης σημείωσαν βελτίωση με τιμές που αντιστοιχούν σε υψηλά 11 μηνών για τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο και 7 μηνών για τους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον τομέα των κατασκευών, του οποίου ο δείκτης εμπιστοσύνης υπερκέρασε τα προ πανδημίας COVID-19 επίπεδα. Σημειώνουμε ότι ο κλάδος των κατασκευών, ήτοι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες σχετικές απώλειες κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, παρά την υγειονομική κρίση, κατέγραψε αύξηση 10,4% YoY σε όρους πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2020.

Μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν οι μόνοι δύο συγκεντρωτικοί κλάδοι (στατιστική ταξινόμηση οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Rev. 2) με θετική συνεισφορά στην ετήσια μεταβολή της συνολικής πραγματικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας το 2020.

Λόγω της παρατήρησης του Μαρτίου 2021, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε τριμηνιαία βελτίωση – έστω και μικρή – για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 (μέσος όρος 3 μηνών).

Εντούτοις, παραμένει κατά πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με το υψηλό 50 τριμήνων (12,5 έτη) του 1ου τριμήνου 2020. Η εν λόγω επίδοση αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη παραμονή της ελληνικής οικονομίας – και όχι μόνο – σε υψηλή ετήσια ύφεση το 1ο τρίμηνο 2021. Σημειώνουμε, ότι η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά -13,4% QoQ το 2ο τρίμηνο 2020 και η ενίσχυσή του κατά 3,1% QoQ και 2,7% QoQ το 3ο και το 4ο τρίμηνο 2020 αντίστοιχα, κληροδοτούν (προσεγγιστικά) ήδη -7,6 ποσοστιαίες μονάδες ετήσιας ύφεσης για το 1ο τρίμηνο 2021. Η τριμηνιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 θα διαμορφώσει την τελική ύφεση σε ετήσια βάση του 1ου τριμήνου 2021.

** Δείτε όλη την ανάλυση στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v