Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι του Μαρτίου

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για τις αποζημιώσεις. Με όρους Μαρτίου οι αναστολές Απριλίου. Πότε υποβάλλονται αιτήσεις για το Συν-Εργασία. Τι γίνεται με τα 534 ευρώ των ειδικών ομάδων.

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι του Μαρτίου

Την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πληρωθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας τον Μάρτιο.

Το ποσό που θα λάβει κάθε εργαζόμενος θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες κατά τις οποίες βρέθηκε η σύμβασή του σε αναστολή, κατά τον προηγούμενο μήνα, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ για 30 μέρες αναστολής, ήτοι 17,8 ευρώ ανά ημέρα.

Να σημειωθεί ότι ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας εντός του οποίου ισχύει κόφτης τζίρου για τις αναστολές συμβάσεων.

Αναλυτικά, ίσχυσαν ειδικά κριτήρια τζίρου, σε επιχειρήσεις για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και
  • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
  • δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
Οι επιχειρήσεις που πληρούν σωρευτικά και τα τρία αυτά κριτήρια, για να δηλώσουν αναστολές, έπρεπε:
  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους (δηλαδή του τζίρου τους) την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Στον αντίποδα, χωρίς κόφτη τζίρου δηλώνουν κανονικά αναστολές εργαζόμενών τους επιχειρήσεις που:

  • ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018
  • δεν ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 (π.χ. επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης)
  • άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019

Για όλες αυτές τις επιχειρήσεις αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, χωρίς αλλαγές, ήτοι με κριτήρια Μαρτίου, εφαρμόζεται το μέτρο των αναστολών και για τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι προαναγγελίες των αναστολών συμβάσεων Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα. Μέχρι τότε επιτρεπόταν αναδρομικά η νόμιμη δήλωση αναστολών και για το διάστημα από 1η έως 4 Μαρτίου 2021. Από Δευτέρα 8 Μαρτίου 16:01 και μετά, έπαψε κάθε δυνατότητα για αναγγελία με αναδρομική ισχύ. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως εφόσον δεν τηρήθηκε η διαδικασία της προαναγγελίας, η υπεύθυνη δήλωση είναι άκυρη και δεν παράγει τα αποτελέσματα της αναστολής σύμβασης εργασίας. Συνεπώς, ο εργοδότης είναι αυτός που θα πρέπει να καταβάλει τον μισθό στους εργαζόμενούς τους.

Ειδικές κατηγορίες

Εν τω μεταξύ, ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 7 Απριλίου, η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις οι δικαιούχοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (φορτοεκφορτωτές, ενεργά μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων, προπονητές καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, ενεργά μέλη σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού, δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, πωλητές λαϊκού λαχείου, αναβάτες δρομώνων ίππων ιπποδρόμου, εργαζόμενοι που εργάζονται για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός εργοδοτών-φυσικών προσώπων-συναπασχόληση, πωλητές υπαίθριου εμπορίου, διανομείς του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ, εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους) ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Συν-Εργασία

Περιθώριο έως τις 30 Απριλίου έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Αφορούν την πρώτη φάση των αιτήσεων για τον μήνα Απρίλιο, ενώ έως τις 12 του μήνα, μπορούν να γίνουν και οι διορθώσεις (ορθές επαναλήψεις) για τον μήνα Μάρτιο. Αν και το πρόγραμμα δεν έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, καθώς για όσο διάστημα τους επιτρέπεται, επιλέγουν τη λύση της αναστολής συμβάσεων, όμως τους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα πλέον ισχυρά όπλα για την προστασία της απασχόλησης.

Ρούλα Σαλούρου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v