Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνεται 15% ο προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα

Ποιες αλλαγές έρχονται στο πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση των παιδιών – δικαιούχων. Δυνατότητα συμμετοχής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναλυτικά ο σχεδιασμός. Τι δηλώνει η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.

Αυξάνεται 15% ο προϋπολογισμός για τα σχολικά γεύματα

Το αργότερο έως τις αρχές Μαΐου, αναμένεται να «τρέξει» ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή των σχολικών γευμάτων της επόμενης σχολικής χρονιάς, με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να είναι αυξημένος κατά υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 84 εκατ. ευρώ, έναντι 74 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο διάστημα. Αναλυτικά, βάσει του σχεδιασμού, το πρόγραμμα επεκτείνεται σε 18 νέα γεωγραφικά τμήματα, ενώ αυξάνονται οι σχολικές μονάδες εντός των υφιστάμενων τμημάτων στις οποίες χορηγούνται σχολικά γεύματα. Οι δήμοι που εντάσσονται επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια έπειτα από πραγματοποίηση μελέτης για την ιεράρχηση της αναγκαιότητας για παροχή σχολικών γευμάτων ανά Δήμο.

Συνολικά οι διανεμόμενες μερίδες αυξάνονται και ανέρχονται σε 210.347 την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι, τον Ιανουάριο του 2018 οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ο προϋπολογισμός ανερχόταν σε 39.673.643 ευρώ και αντιστοιχούσε σε 151.276 μερίδες την ημέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ειδικά κατά την τρέχουσα «δύσκολη» λόγω της πανδημίας, σχολική χρονιά, για πρώτη φορά, τα γεύματα μοιράστηκαν από τον πρώτο μήνα έναρξης. Έτσι, όσο διάστημα τα σχολεία λειτουργούσαν κανονικά, μοιράζονταν ζεστά γεύματα σε περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα. Στόχος δε, είναι, από την επόμενη σχολική χρονιά περισσότερα από 210.000 παιδιά, να λαμβάνουν κάθε μεσημέρι «ένα πιάτο ζεστό φαγητό υψηλής διατροφικής αξίας».

Ο σχετικός διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή των γευμάτων που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2021 (η διάρκεια του προγράμματος έχει προβλεφθεί για 2 χρόνια) αναμένεται να «τρέξει» στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και όπως επισημαίνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου «έχουν μειωθεί τα κριτήρια χρηματο-οικονομικής και τεχνικής επάρκειας, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να αλλάξουν οι προδιαγραφές ποιότητας των γευμάτων». Επίσης, ο διαγωνισμός έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκειμένου στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων να μη διανέμονται πλαστικά μιας χρήσης. «Τέλος, απευθυνθήκαμε στην Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία μας έδωσε συγκεκριμένη διατροφική πρόταση, την οποία αναπροσαρμόσαμε λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον διατροφικό πρόγραμμα, την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων» επισημαίνει η υφυπουργός.

Για να συμπληρώσει πως «η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική».

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν στήριγμα για αρκετές οικογένειες, ενώ τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς Φορείς, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και τοπικής προέλευσης. Τα σχολικά γεύματα παράγονται την ίδια ημέρα με τη διανομή, αποκλειόμενης της μεθόδου ψύξης ή προκατάψυξης. Η μεταφορά τους γίνεται σε ειδικά θερμικά κιβώτια, ώστε να διατηρείται η προβλεπόμενη θερμοκρασία και παραδίδονται στους μαθητές σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

Η σίτιση των μαθητών πραγματοποιείται εντός της σχολικής μονάδας, μετά τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων. Η παρασκευή των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται σε πιστοποιημένες μονάδες με κωδικό αριθμό έγκρισης (ΙΜΡ) από τον Ε.Φ.Ε.Τ. και ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Για τη διασφάλιση της τήρησης των γενικών απαιτήσεων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των μονάδων παραγωγής από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας των κατά τόπους Περιφερειών και από τον Ε.Φ.Ε.Τ.

Όπως επισημαίνει δε, μιλώντας στο Εuro2day.gr η κ. Μιχαηλίδου, δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας είναι να μη μείνει κανένα παιδί πίσω. «Η ανάγκη να προστατεύσουμε τα παιδιά απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό είναι σήμερα, λόγω της πανδημίας και των μακροχρόνιων συνεπειών της, ακόμα πιο επιτακτική. Και το πράττουμε με δράσεις σε κάθε στάδιο της παιδικής ηλικίας μέσα από προγράμματα, όπως τα σχολικά γεύματα, την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, την αποϊδρυματοποίηση και κοινές πρωτοβουλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως το ‘Child Guarantee’ όπου καταφέραμε να είμαστε ένα από τα έξι κράτη μέλη που επιλέχθηκαν για την υλοποίησή του. Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρούμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε την ενδεδειγμένη προσχολική αγωγή, την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών, τη σωστή ανάπτυξη, την ευημερία και εν τέλει την καθολική προστασία όλων των παιδιών της χώρας» επισημαίνει. Για να καταλήξει πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, «καλύπτοντας ολοένα και περισσότερους μαθητές και ενισχύοντας τη διατροφική πρόσληψη παιδιών σε μια κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v