Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Morgan Stanley: Η Ευρώπη μπορεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Ο αμερικανικός οίκος δεν βλέπει κίνδυνο καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς, γεγονός που θα βοηθήσει ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά.

Morgan Stanley: Η Ευρώπη μπορεί να επιταχύνει τους εμβολιασμούς

Καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο τρίμηνο, η Ευρώπη έχει αυξήσει το ρυθμό εμβολιασμών του πληθυσμού και είναι τώρα προς την πορεία προς τον στόχο του, ο οποίος είναι το 70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πριν το τέλος του τρίτου τριμήνου, εξηγεί η Morgan Stanley.

Η διστακτικότητα των εμβολίων και η υλικοτεχνική συμφόρηση ενέχουν κινδύνους, αλλά η αμερικανική επενδυτική τράπεζα περιμένει περαιτέρω ανάκαμψη, φέρνοντας προς τα εμπρός το άνοιγμα ξανά της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο, δημιουργώντας "εξοικονόμηση" μεγάλου τμήματος του καλοκαιριού.

Από τα μέσα Μαρτίου, ο ρυθμός των εμβολιασμών στην ΕΕ αυξήθηκε επιτέλους καθώς η προσφορά εμβολίων διευρύνθηκε και βοηθήθηκε από τη βελτίωση στην αποτελεσματικότητα της διανομής. Αν και ακόμα το ποσοστό εμβολιασμών στην ΕΕ είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι στις ΗΠΑ, ο τρέχων ρυθμός εμβολιασμού είναι συνεπής με την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού (310 εκατομμύρια) έως το τέλος του 3ου τριμήνου.

Επιπλέον, η παραγωγή εμβολίων προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, οι αναμενόμενες παραδόσεις έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους είναι κατ 'αρχήν αρκετές για να εμβολιαστούν το 70% του ενήλικου πληθυσμού (255 εκατομμύρια, ή 57% του συνόλου πληθυσμός) - ένα επίπεδο προστασίας παρόμοιο με αυτό που πέτυχε πριν την πλήρη επανέναρξη της οικονομίας το Ισραήλ, εξηγεί η Morgan Stanley.

Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να πάει στραβά, η τράπεζα υποθέτοντας ότι τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς συνεχίζουν να μειώνονται, βλέπει δύο βασικούς κίνδυνους στην προσπάθεια το 70% των ενηλίκων να λάβει μια δόση ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Το πρώτο είναι οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων εμβολίων που οδηγούν τις ρυθμιστικές αρχές να εισάγουν κανόνες που περιορίζουν τη χρήση ορισμένων εμβολίων και πολίτες που είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν ή να χρησιμοποιήσουν μόνο συγκεκριμένα εμβόλια.

Το δεύτερο πρόβλημα-κίνδυνος που βλέπει η Morgan Stanley είναι oi πιθανές ανεπάρκειες στη διανομή των εμβολίων λόγω της διάρθρωσης στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Συνολικά ωστόσο, παρά τις καθυστερήσεις μέχρι στιγμής, η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι το ποσοστό εμβολιασμών της ΕΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται και η κάλυψη μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου ακόμα και σε ένα απαισιόδοξο σενάριο θα είναι κοντά στο 70% των ενηλίκων με μια πρώτη δόση εμβολίου, ανοίγοντας την πόρτα στην ανάκαμψη λόγω κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως ο τουρισμός και η αναψυχή, που εξακολουθούν να είναι αυτές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους μιας αργής κίνησης εμβολιασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v