Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν την «Πολιτεία Καινοτομίας»

Με φορείς καινοτομίας από Ελλάδα και εξωτερικό έχουν «κατέβει» στον διαγωνισμό για τη δημιουργία της πρώτης πολιτείας καινοτομίας τα τέσσερα σχήματα που διεκδικούν το έργο ΣΔΙΤ.

Τα κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν την «Πολιτεία Καινοτομίας»

«Δυνατά» κοινοπρακτικά σχήματα έχουν δημιουργήσει οι τέσσερις διεκδικητές της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας, με τη συμμετοχή φορέων καινοτομίας τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό,

Όπως έγραψε χθες το Εuro2day.gr, συνολικά υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Ελλάκτωρ, την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand καθώς και από το σχήμα Intrakat - Intracom Holdings.
Με το άνοιγμα των προσφορών σήμερα το πρωί αποκαλύφθηκε ότι οι ισχυροί όμιλοι έχουν συμπράξει με «δυνατά» ονόματα από τον χώρο της καινοτομίας όπως το Foundation, το Mentis Business Innovation, το Επιχειρηματικό Πάρκο Βαρκελώνης και το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας μιλώντας στο Εuro2day.gr, άμεσα θα ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με βασικό στόχο στις αρχές του 2022 να υπάρξει ανάδοχος του έργου.

Η ανάπτυξη της πρώτης πολιτείας καινοτομίας θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Δήμα.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκταση του πρώην εργοστασίου χρωματουργίας ΧΡΩΠΕΙ, στην οδό Πειραιώς, επιδιώκεται να αναπτυχθεί μία έδρα καινοτομίας στη χώρα και σημείο αναφοράς στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, που δημοπρατήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και βρίσκεται στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το έργο θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ, με το Δημόσιο να παραχωρεί την έκταση για 30 χρόνια με δικαίωμα επέκτασης για επιπλέον 15 χρόνια και τον ιδιώτη να καλύπτει το κόστος της επένδυσης, με ίδια κεφάλαια ή/και με τραπεζικό δανεισμό. Ένα μέρος του έργου ενδέχεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας μέσω εξασφάλισης δανείου στον επενδυτή ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνονται:

-η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών
-η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης
-η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Ακινήτου
-κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή το σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας.

Στο αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης περιλαμβάνεται ακόμα η υποχρέωση του αναδόχου να αναλάβει το κόστος και κάθε άλλη ευθύνη για:

-την εμπορική εκμετάλλευση του Ακινήτου, περιλαμβανομένων των σχετικών προωθητικών ενεργειών
-τη διαχείριση των μισθώσεων
-τη διαχείριση και εξυπηρέτηση των χρηστών
-τη διαχείριση και λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης.

Αυτό περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της Καινοτομίας την επιστροφή του έργου στην Αναθέτουσα Αρχή στο τέλος της συμβατικής περιόδου.

Ο ιδιώτης επενδυτής φέρει, επίσης, την ευθύνη για την έκδοση, αναθεώρηση και διατήρηση σε πλήρη ισχύ όλων των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων που απαιτούνται τόσο για την κατασκευή όσο και για τη λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Καινοτομίας.

Σήμερα, η εικόνα των εγκαταστάσεων, σε εμβαδόν 17.900 τετραγωνικά μέτρα, είναι αυτή της απόλυτης εγκατάλειψης, καθώς έμειναν αναξιοποίητες, από τη δεκαετία του 1980, όταν διέκοψε τη λειτουργία του το εργοστάσιο, έπειτα από σχεδόν έναν «αιώνα ζωής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v