Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις νοικοκυριών: Οπλο 12 δισ. ευρώ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Αυξήθηκαν κατά επιπλέον 1 δισ. τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το σχετικό ποσό στα 12 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Για πυρομαχικά που θα συμβάλουν στην ομαλή επανεκκίνηση κάνουν λόγο στελέχη της αγοράς. Αναλυτικός πίνακας.

Καταθέσεις νοικοκυριών: Οπλο 12 δισ. ευρώ για επανεκκίνηση της οικονομίας

Συνεχίστηκε και το φετινό Μάρτιο η αύξηση των καταθέσεων των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία πρόσθεσαν στις αποταμιεύσεις τους άλλο 1 δισ. ευρώ μέσα στο συγκεκριμένο μήνα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Έτσι, από την αρχή της πανδημίας (τέλη Φεβρουαρίου 2020) έως και τα τέλη του φετινού Μαρτίου οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 12 δισ. ευρώ (από τα 116,3 στα 128,33 δισ.), ακολουθώντας τη σχετική τάση που παρατηρήθηκε τόσο στις χώρες της Ευρώπης, όσο και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε ακόμη περισσότερο από 12 δισ. ευρώ μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αν συνεκτιμηθούν κάποιες αξιοσημείωτες εισροές σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (από το Νοέμβριο του 2020 και μετά), σε ασφαλιστικά-επενδυτικά προγράμματα (από τον Ιανουάριο και μετά), αλλά και στην οικοδομική δραστηριότητα.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η αύξηση των καταθέσεων συνεχίζεται και μετά από την περίοδο αναστολών αρκετών υποχρεώσεων των νοικοκυριών που είχαν θεσπιστεί λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, η άνοδος των καταθέσεων αποδίδεται αφ’ ενός στον αυξημένο κρατικό δανεισμό ο οποίος κατά ένα ποσοστό διοχετεύθηκε στα νοικοκυριά και αφ’ ετέρου στην αδυναμία πολλών νοικοκυριών να καταναλώσουν όσο θα ήθελαν, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν.

Ανεξάρτητα πάντως από το πώς προέκυψαν οι αυξημένες καταθέσεις, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, στο βαθμό που δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη εξέλιξη στο υγειονομικό μέτωπο.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ένα σημαντικό τμήμα αυτών των 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην αγορά, καθώς ουσιαστικά αντιστοιχεί σε συσσωρευμένες ανάγκες των καταναλωτών που δεν μπόρεσαν -λόγω των περιοριστικών μέτρων- να ικανοποιηθούν από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα.

Παράλληλα, συνεχίζεται μήνα με τον μήνα, η απομάκρυνση των αποταμιευτών από τα προθεσμιακά αποταμιευτικά προϊόντα, καθώς οι σχετικές καταθέσεις έχουν μειωθεί μέσα στους τελευταίους 15 μήνες κατά 8,2 δις ευρώ, ή κατά 19%, αποτελώντας στα τέλη Μαρτίου μόλις το 27,5% των συνολικών καταθέσεων των νοικοκυριών (δηλαδή για το 72,5% των καταθέσεων οι τράπεζες δεν επιβαρύνονται ουσιαστικά με κανέναν τόκο).

Βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης, αποτελεί η ολοένα και μεγαλύτερη μείωση των προσφερόμενων επιτοκίων, τα οποία έχουν πλέον υποχωρήσει στις συστημικές τράπεζες κάτω από το 0,1% (μεταξύ 0,07% και 0,08%). Κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολλοί αποταμιευτές επιλέγουν να θυσιάζουν αυτή την πενιχρή απόδοση, προκειμένου να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους ανά πάσα στιγμή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v