Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ING: Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στη στήριξη της οικονομίας

Tο συνολικό ελληνικό πακέτο στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας ξεπερνά ακόμη και αυτό των ΗΠΑ, τονίζει ο οίκος. Γιατί η τελική επίδραση στην οικονομία θα είναι πολύ χαμηλότερη. Πώς βλέπει το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης.

ING: Πρωταθλήτρια κόσμου η Ελλάδα στη στήριξη της οικονομίας

Με δημοσιονομικά μέτρα που ισοδυναμούν στο 32,1% του ΑΕΠ, η Ελλάδα τοποθετείται στην πρώτη θέση ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, εκτιμά η ολλανδική ING.

Προσθέτοντας τα μέτρα στήριξης και τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο οίκος υπολογίζει ότι το συνολικό ελληνικό πακέτο στήριξης για την πανδημία είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η στήριξη της Ελλάδας ξεπερνά το δημοσιονομικό πακέτο των ΗΠΑ, το οποίο ανέρχεται στο 25,5% του ΑΕΠ (χωρίς όμως να περιλαμβάνονται τα νέα προτεινόμενα μέτρα, που δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από το Κογκρέσο).

Η ING τονίζει ωστόσο ότι η τελική θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς η αμερικανική στήριξη που έχει συμφωνηθεί έως τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη άμεση επίδραση από ό,τι η ιταλική και η ελληνική πρόταση για την ανάκαμψη, εξηγεί η ING. H ING θεωρεί επίσης ότι το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι κάτω από το μισό σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο ολλανδικός τραπεζικός και ασφαλιστικός οίκος χαρακτηρίζει το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης πολύ ισορροπημένο, περιλαμβάνει πολλές δαπάνες και για άλλα σχέδια πλην της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Next Generation EU.

Η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις που σχετίζονται με το ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς οι δεξιότητες και η απασχόληση αποτελούν βασικούς τομείς στους οποίους η χώρα έχει μείνει πίσω από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και μετά, τονίζει.

Οι χώρες πάντως της ΕΕ δεν αναμένεται να κάνουν χρήση το σύνολο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί 433 δισ. ευρώ από τα χρήματα που δικαιούνται (806 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v