Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοινή τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Την πρώτη από κοινού τιτλοποίηση (project Solar) ετοιμάζουν Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Eurobank. Στον Ηρακλή οι senior notes ομολογίες. Θα δοθούν κοινοπρακτικά εταιρικά δάνεια 1,5 δισ., που διαχειρίζεται η doValue. Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

Κοινή τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων 1,5 δισ. ευρώ από τις τράπεζες

Την πρώτη από κοινού τιτλοποίηση δανείων ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με στόχο να μειώσουν έτι περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους, όπως αποκάλυψε η χθεσινή παρουσίαση της Alpha Βank, για το νέο στρατηγικό σχέδιο τριετίας και την αύξηση κεφαλαίου.

Στο πλάνο ενεργειών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της κατά 8,1 δισ. ευρώ την τρέχουσα διετία, η Alpha συμπεριλαμβάνει την τιτλοποίηση «Solar». Πρόκειται για τα κοινοπρακτικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, τη διαχείριση των οποίων έχουν αναθέσει, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha, Εθνική και Πειραιώς) στην doValue Hellas, θυγατρική του ιταλικού ομίλου doValue SpA.

Οι τέσσερις τράπεζες αποφάσισαν να τιτλοποιήσουν από κοινού τις παραπάνω απαιτήσεις και να υποβάλουν αίτηση ένταξης των ομολογιών πρώτης διαβάθμισης (senior notes) στο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας (Ηρακλής ΙΙ). Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης νομικών συμβούλων και χρηματοοικονομικού συμβούλου, με την Alantra να εμφανίζεται ως «φαβορί». Η συναλλαγή προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Α' εξαμήνου του 2022.

Στο τέλος του 2020, το χαρτοφυλάκιο Solar περιλάμβανε δάνεια μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, μεικτής λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 451,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε δάνεια της Αlpha Bank, τα 315,9 εκατ. σε δάνεια της Eurobank, τα 248,2 εκατ. σε δάνεια της Εθνικής Τράπεζας και τα 472 εκατ. σε δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Η Alpha αναφέρει ότι το τωρινό δικό της υπόλοιπο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η doValue Hellas βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης από την doValue Greece. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v