Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα 2021 και 2022 θα καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση του χρέους στην ευρωζώνη, εκτιμά. Μεγάλη ευκαιρία ισχυρής ανάπτυξης το Ταμείο Ανάκαμψης. Πού τοποθετείται ο «πολλαπλασιαστής».

Fitch: Πονοκέφαλος η δημοσιονομική προσαρμογή μετά την πανδημία

H Fitch Ratings μιλά για «déjà vu» στο θέμα μείωσης του χρέους, όπου το μέλλον θα μοιάζει περισσότερο με το παρελθόν.

Η μείωση του δημόσιου χρέους θα απαιτήσει τελικά δημοσιονομικές προσαρμογές για την καλύτερη ευθυγράμμιση των πρωτογενών ισοζυγίων, επισημαίνει ο οίκος. Από τα διαγράμματα της Fitch Ratings προκύπτει ότι το αποτύπωμα της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι βαρύ σε όρους αύξησης του δείκτη χρέους και ελλειμμάτων.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις χώρες της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα θα παραμείνουν υψηλά και φέτος, εξαιτίας της πανδημίας στο πρώτο τρίμηνο και της επέκτασης των υποστηρικτικών μέτρων. Το 2022 ωστόσο θα επιτευχθεί μείωσή τους μέσω της οικονομικής ανάκαμψης και της σταδιακής άρσης των μέτρων στήριξης, με τις εκτιμήσεις της Fitch να κάνουν λόγο για μικρότερη μείωση του ελλείμματος το 2022 στην ευρωζώνη, στο 5,2% του ΑΕΠ από 7,3% φέτος.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και της Fitch Ratings, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα βρεθούν σε χειρότερη θέση δημοσιονομικά το 2022 σε σχέση με το 2019 και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια μακροπρόθεσμη αρνητική επίδραση της πανδημίας. Συνεπώς, μετά το 2022, μπορεί να χρειαστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην πτωτική πορεία του χρέους. Η δημοσιονομική προσαρμογή μετά το 2022 μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά δύσκολη, αφού οι εκλογές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε συνδυασμό με τη χαλαρή νομισματική πολιτική ενδέχεται να μειώσει τη διάθεση για διαρθρωτικά δημοσιονομικά μέτρα.

H Fitch εξηγεί ότι οι αλλαγές στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θα προέλθουν από την πορεία του δημόσιου χρέους αλλά και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση. Η Fitch εκτιμά ότι η διαρκής μείωση του χρέους θα περάσει μέσα από την ορθή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ο ρόλος του Ταμείου για την αποκατάσταση της οικονομικής και της δημοσιονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προσφέρει μια ευκαιρία σημαντικής ενίσχυσης της βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών μέσω των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, χωρίς να αυξάνει σημαντικά την πίεση στα δημοσιονομικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις οικονομίες με υψηλό όγκο χρέους όπως η Ελλάδα, εξηγεί η Fitch.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) θα ωθήσεις το ποσοστό δημόσιων επενδύσεων προς το ΑΕΠ της ΕΕ σε περίπου 3,5% το 2022, το οποίο αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Για την Ευρωζώνη, η θετική επίδραση από το RRF θα είναι στο 1,2% του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ το 2019 και αυτό θα σήμαινε ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής θα κυμαινόταν περίπου στις 1,2 φορές, που ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Fitch.

Το τελικό ωστόσο αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα απορρόφησης και την αποτελεσματικότητα στο σκέλος των δαπανών, ενώ για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη καταλυτικό ρόλο θα έχει η αλληλεπίδραση μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v