Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπότμαν (ΔΝΤ): Αβέβαιες οι προβλέψεις για ΑΕΠ, έλλειμμα και χρέος

«Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και υποστηρίζεται από τη διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης καθώς και τη σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στη χώρα μας.

Μπότμαν (ΔΝΤ): Αβέβαιες οι προβλέψεις για ΑΕΠ, έλλειμμα και χρέος

Σε εμφανώς διαφορετικούς τόνους, σε σχέση με τα χρόνια των μνημονίων, το ΔΝΤ παρουσίασε σήμερα τα πρώτα ευρήματα της έκθεσης του Άρθρου 4, σημειώνοντας τη γρήγορη και ενεργητική αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις αβεβαιότητες που απορρέουν.

Ο Ντένις Μπότμαν, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καλωσόρισε εκ μέρους του Ταμείου την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων και ανέδειξε τις αβεβαιότητες που εξακολουθούν να περιβάλλουν τις προβλέψεις ανάπτυξης, ελλειμμάτων και χρέους. Το ΔΝΤ έχει μεταβάλει δραστικά τις προβλέψεις του αναφορικά με το χρέος και από τις διατυπώσεις για «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος» του παρελθόντος θεωρεί πλέον πως οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του υπόκεινται σε αβεβαιότητες.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η κορύφωση της πρόσφατης ανοδικής πορείας του δημόσιου χρέους αναμένεται το 2021 για να ακολουθήσει στη συνέχεια σταδιακή μεσοπρόθεσμη αποκλιμάκωση, αν και σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά προ πανδημίας. «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και υποστηρίζεται από τη διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης καθώς και τη σταδιακή επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων και η ενεργητική διαχείριση του χρέους μειώνουν περαιτέρω τους κινδύνους αναχρηματοδότησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά, αν και εκτιμάται πως εάν «ενσκήψει σοβαρό σοκ, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη της ευρωζώνης».

Η δυνατότητα της χώρας να αποπληρώσει το ΔΝΤ δεν μπαίνει καν ως ερώτημα, καθώς μετά και τις τελευταίες πρόωρες αποπληρωμές (αφορούσαν την περίοδο Μάρτιος 2021-Δεκέμβριος 2022) απομένει χρέος μόλις 1,5 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει -σε εντελώς διαφορετικούς τόνους σε σχέση με το παρελθόν- τις πάγιες θέσεις του για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιστολή των δημόσιων δαπανών, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε ο Ντ. Μπότμαν, το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων έβαινε μειούμενο από το 2010 έως και το 2013, αλλά στη συνέχεια καταγράφεται χρόνο με τον χρόνο αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως μέσω αύξησης των εποχικά απασχολούμενων.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο πήχης τίθεται στο 3,3% φέτος και στο 5,4% το 2022, με έντονο το στοιχείο της αβεβαιότητας, όσο η πανδημία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΝΤ στις 9 Ιουλίου, για να δοθεί λίγες μέρες αργότερα στην πλήρη έκτασή της στη δημοσιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v