Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BNP Paribas: Οι πληγές της πανδημίας στην Ελλάδα

Η γαλλική BNP Paribas βλέπει σημαντικά κέρδη για τη χώρα μας και εξηγεί τον κρίσιμο ρόλο του σχεδίου ανάκαμψης. Σημαντικές «πληγές» της πανδημίας σε χρέος και έλλειμμα. Ο αποφασιστικός ρόλος της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

BNP Paribas: Οι πληγές της πανδημίας στην Ελλάδα

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης, ανάκαμψης και επενδύσεων μέσω των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές, παρά τα αρνητικά δεδομένα που δημιούργησε η Covid-19 στη χώρα μας, εξηγεί η γαλλική BNP Paribas. Ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης αυξήθηκε πέρυσι στο 98% του ΑΕΠ και φέτος θα υπερβεί το όριο 100% του ΑΕΠ το 2021, αλλά για την Ελλάδα ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 206% του ΑΕΠ. Παρά την αύξηση, η BNP Paribas δεν βλέπει απαραίτητα κάποια απότομη επιδείνωση στη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού δημοσίου χρέους.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ για τις αγορές των ομολόγων για την πανδημία είναι κρίσιμη, αφού η κεντρική τράπεζα επέστρεψε το waiver των ελληνικών ομολόγων και στο τέλος του 2020, η κατείχε 22 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους μέσω του προγράμματος PEPP ή 12,7% του εγχώριου ΑΕΠ.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και η χώρα μας, είδαν το κόστος χρηματοδότησης τους να μειώνεται σημαντικά το 2020, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, με τις χώρες με το υψηλότερο rating να σημειώνουν αρνητικές αποδόσεις σε όλο και μεγαλύτερες διάρκειας ομόλογα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει μείωση των τόκων που καταβάλλονται ως μερίδιο του ΑΕΠ φέτος και το 2022, παρά την ανοδική πορεία των επιτοκίων στην αγορά χρήματος και την αύξηση του δημόσιου χρέους.

Η BNP Paribas παροτρύνει έμμεσα την Ευρώπη να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος στην κρίση του 2009, όπου οι δημοσιονομικές πολιτικές έγιναν περιοριστικές πολύ νωρίς και η Ευρωζώνη επέστρεψε σε ύφεση το 2011. Το έλλειμμα της Ευρωζώνης εκτιμάται σε περίπου 8% του ΑΕΠ το 2021 και μέχρι το 2022, το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά με τη σταδιακή απόσυρση των προσωρινών μέτρων στήριξης και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη βασίζονται στην εφαρμογή του σχεδίου NGEU το οποίο θα υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα περισσότερο και θα επιτρέψει στις χώρες με τα πιο αδύναμες οικονομίες να ανακάμψουν γρηγορότερα. Για την Ελλάδα οι επιχορηγήσεις του προγράμματος εκτιμώνται σε 17,8 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ζώνη του ευρώ.

Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία θα μπορούσαν να ξοδέψουν πάνω από το ήμισυ των κονδυλίων τους κατά το επόμενο ενάμιση έτος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, η Επιτροπή εκτιμά ότι το 40% από τις επιχορηγήσεις θα μπορούσαν να δαπανηθούν έως το τέλος του 2022. Από αυτό το ποσό, 30% θα χρησιμοποιηθεί για δημόσιες επενδύσεις, 50% για ιδιωτικές επενδύσεις και 20% για τρέχουσες δαπάνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v