Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία της G20 επιστρέφει στα προ-Covid επίπεδα

Ανάλογα τη χώρα οι κινήσεις ανάκτησης γίνονται με διαφορετικές ταχύτητες. Ποια κράτη τρέχουν περισσότερο, ποια καθυστερούν. Τι προβληματίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Η θέση της Τουρκίας, της Κίνας και της Ινδίας.

Η οικονομία της G20 επιστρέφει στα προ-Covid επίπεδα

Οι οικονομίες της ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών στον κόσμο (G20), των κορυφαίων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, κατά μέσο όρο επιστρέφουν στα προ πανδημίας προ-πανδημικό επίπεδο στο πρώτο τρίμηνο, αν και με διαφορές τεαχύτητες σε ολόκληρο το μπλοκ.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της G-20 αυξήθηκε 0,8% από το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ανισόμερη ανάκαμψη

Η Ινδία, η Τουρκία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Βραζιλία επιστρέφουν τώρα στα επίπεδα παραγωγής που παρατηρήθηκαν πριν από το χτύπημα του κορωνοϊού.

Όμως, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Νότια Αφρική ήταν μεταξύ εκείνων που εξακολουθούν να υπολείπονται, με τη Βρετανία και την Ιταλία να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κενά.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι περισσότερες οικονομίες έχουν ακόμα δρόμο να διανύσουν για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από τη βαθιά ύφεση του περασμένου έτους, παρόλο που η ανάκαμψη της ζήτησης δείχνει ισχυρότερη από ό, τι ανέμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Υπενθυμίζεται, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αυτή την εβδομάδα αύξησε τις προοπτικές της για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ προειδοποιώντας τα αναδυόμενα και αναπτυσσόμενα έθνη θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. 

Η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει φέτος την ισχυρότερη ανάπτυξή της τα τελευταία 80 χρόνια αλλά οι φτωχές χώρες, που έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid, συνεχίζουν να μένουν πίσω, επισημαίνει σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ουάσινγκτον αύξησε κατά 1,5 μονάδα στο 5,6%,την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, η οποία επηρεάζεται από μια ισχυρή ανάκαμψη «μερικών μεγάλων οικονομιών» και προηγμένων όπως οι ΗΠΑ (+6,8%) και η Κίνα (+8,5%), ενώ οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες δυσκολεύονται αρκετά.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα δεν υποστηρίζει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 λόγω της ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να βλάψει την καινοτομία στον φαρμακευτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v