Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank για Ελλάδα: Μικρό καλάθι για την ανάπτυξη φέτος

Αλμα του ΑΕΠ βλέπει το 2022. Ο οίκος περιμένει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ για το 2021 και στο 7,4% για το 2022 από -9,6% το 2020. Τι λέει για τις ανησυχίες αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Deutsche Bank για Ελλάδα: Μικρό καλάθι για την ανάπτυξη φέτος

Μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, αρκετά χαμηλότερα από τις επίσημες προβλέψεις και το consensus των αναλυτών κατά 2%, εκτιμάει για φέτος η γερμανική Deutsche Bank, αλλά είναι «ταύρος» στις εκτιμήσεις της για το 2022, όπου προβλέπει σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας και ρυθμό της τάξεως του 6,1%.

Η γερμανική τράπεζα προβλέπει αρνητικό πληθωρισμό για φέτος -0,6% και μηδενικό πληθωρισμό το 2022.

Ο οίκος περιμένει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ για το 2021 και στο 7,4% για το 2022 από -9,6% για το 2020 και υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 5,4% και στο 4,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα, τις περιόδους 2021-2022, από 7,4% το 2020.

Αναφορικά με την Ευρωζώνη, οι εκτιμήσεις της τράπεζας είναι ανάπτυξη 4,6% φέτος και 4,8% το 2022.

Αναφορικά με την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ευρώπη, τη γερμανική οικονομία, η DB εκτιμά ότι το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου αναμένεται να είναι σε καλό επίπεδο παρά το μικρό παραπάτημα του Απριλίου.

Οι οικονομικές προοπτικές των καταναλωτών και οι προσδοκίες εισοδήματος βελτιώνονται και μαζί με την αναμενόμενη ομαλοποίηση του ποσοστού αποταμίευσης θα πρέπει να αποτελέσει ισχυρό στήριγμα για την αύξηση της κατανάλωσης.

Η DB εμμένει στην πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του β' τριμήνου κοντά στο 2% σε τριμηνιαίο επίπεδο (qoq) και 4% σε ετήσιο επίπεδο (yoy).

H επιτάχυνση του πληθωρισμού

Η DB αναρωτιέται αν πρόκειται για μόνιμη μετατόπιση λόγω υψηλότερων μισθολογικών ρυθμίσεων καθώς ο ρυθμός του πληθωρισμού αυξάνεται απότομα από τις αρχές του 2021.

Με τη δυναμική των τιμών να συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες και δεδομένης της προοπτικής ισχυρότερης οικονομικής ανάκαμψης το καλοκαίρι, αναμένουν πλέον ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα αυξηθεί στο 2,8% το 2021 και μηνιαίως οι αριθμοί θα μπορούσαν να αγγίξουν ακόμη και το 4%.

Αναφορικά με την πολιτική σκηνή, η DB εκτιμά ότι οι συντηρητικοί παίρνουν θάρρος από τις εκλογές στα κρατίδια και η δημοτικότητα των Πρασίνων υποχωρεί. Η σαφής νίκη του CDU στη Σαξονία-Άνχαλτ προσέφερε μια πολυπόθητη ανακούφιση για το κόμμα και τον υποψήφιο καγκελάριο Laschet.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Συντηρητικοί κατάφεραν να ανακτήσουν το προβάδισμα έναντι των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις, κάνοντας τους αναλυτές της DB «να νιώθουν πιο άνετα» με τη βασική τους πρόβλεψη για μια κυβέρνηση Συντηρητικών και Πρασίνων.

Οι επόμενες ενδείξεις ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών είναι το συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στις 11-13 Ιουνίου και η παρουσίαση του CDU/CSU που αναμένεται μια εβδομάδα αργότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v