Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΝΦΙΑ: Σχεδιάζονται ανατροπές στον συντελεστή παλαιότητας

Τις αδικίες που προκύπτουν από το σημερινό σύστημα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Ποιες είναι οι δυσκολίες στις προσπάθειες για αλλαγές. Γιατί φοροτεχνικοί εισηγούνται μια αντίστροφη προσέγγιση στη φορολόγηση.

ΕΝΦΙΑ: Σχεδιάζονται ανατροπές στον συντελεστή παλαιότητας

Tο οικονομικό επιτελείο θα ήθελε παράλληλα με το λίφτινγκ στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ να τρέξει και μία διόρθωση των συντελεστών παλαιότητας που εφαρμόζονται τόσο για τον υπολογισμό του φόρου ακινήτων όσο και της αντικειμενικής αξίας. Η «άσκηση» είναι σύνθετη, τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών περιορισμένα και το αποτέλεσμα αναμένεται μετά το φθινόπωρο.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναγνωρίζει πως με τη σημερινή τους δομή, οι συντελεστές παλαιότητας μπορεί να κρύβουν αδικίες. Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ακινήτου 25ετίας με ριζική, καλαίσθητη και ποιοτική ανακαίνιση να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεόδμητου διπλανού ακινήτου αντίστοιχων τετραγωνικών. Η ίδια πηγή όμως αναγνωρίζει παράλληλα πως μια τέτοια προσέγγιση στην αναμόρφωση των συντελεστών παλαιότητας συνιστά δύσκολη εξίσωση, χωρίς να είναι σαφές αν μπορεί να επιλυθεί στην παρούσα φάση.

Η παλαιότητα ενός κτιρίου υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (π.χ. αν εκδόθηκε η οικοδομική άδεια 30/9/2018, η παλαιότητα αρχίζει να μετρά από 30/8/2020).

Χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου δεν λαμβάνεται υπόψη, ενώ μεγαλύτερο λογίζεται ως έτος (π.χ. αν εκδόθηκε η άδεια 30/9/2018 και μεταβιβάζεται το ακίνητο 30/12/2020, δεν θα ληφθεί υπόψη παλαιότητα. Αν μεταβιβαστεί στις 1/4/2020, τότε παίρνει την πρώτη παλαιότητα).

Με τα σημερινά δεδομένα, η αλλαγή χρήσης ή η ανακαίνιση ενός κτιρίου δεν επηρεάζουν την παλαιότητα. Άδειες αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της παλαιότητας.

Εξαίρεση αποτελούν τα διατηρητέα ακίνητα, που έχουν ανακαινισθεί ριζικά, έστω κι αν δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αυτή την περίπτωση, η παλαιότητα υπολογίζεται δύο χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας ανακαίνισης.

Κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η παλαιότητα ενός ακινήτου επηρεάζει με έξι διαφορετικούς συντελεστές το ύψος του φόρου.

Για τα παλαιά ακίνητα, «ηλικίας» άνω των 26 ετών, ο συντελεστής είναι 1 και όσο μικρότερη είναι η ηλικία του ακινήτου τόσο αυξάνεται ο φόρος.

  • 26 έτη και άνω 1,00
  • 20 ως 25 έτη + 1,05
  • 15 ως 19 έτη + 1,10
  • 10 ως και 14 έτη + 1,15
  • 5 ως και 9 έτη + 1,20
  • Ως και 4 έτη + 1,25

Πολλοί φοροτεχνικοί έχουν υποστηρίξει πως θα έπρεπε να εφαρμόζεται η αντίστροφη προσέγγιση. Να ξεκινά δηλαδή με συντελεστή 1 το νεόδμητο ακίνητο και όσο αυξάνεται η ηλικία του ακινήτου τόσο να μειώνεται ο συντελεστής παλαιότητας.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v