Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταματούν τα self test στους εμβολιασμένους τον Ιούλιο

Τη συνέχιση της διάθεσής τους από τα φαρμακεία πρότεινε η κυβέρνηση. Τι θα γίνει στις περιοχές που διαπιστώνεται αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία.

Σταματούν τα self test στους εμβολιασμένους τον Ιούλιο

Πρόταση για συνέχιση της συνεργασίας στο θέμα των self tests, έκανε το υπουργείο Υγείας στους φαρμακοποιούς.

Το απόγευμα της Τετάρτης, έγινε συνάντηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκη Σκέρτσου και αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας, οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος τόνισαν για ακόμη μία φορά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος δωρεάν διάθεσης των self tests σε ομάδες του πληθυσμού, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά και μετάδοση του κορονοϊού και να επιτευχθεί ταχύτερα η επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας της χώρας.

Εξήραν τη συμβολή των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην επιτυχία του προγράμματος και ζήτησαν από τον ΠΦΣ τη συνέχιση της διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς δεσμεύτηκε να θέσει άμεσα το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για έγκριση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους φαρμακοποιούς, η συνεδρίαση δεν αναμένεται να γίνει σήμερα. Η εισήγηση στο διοικητικό συμβούλιο θα είναι θετική και θα αφορά τη χορήγηση 4 self tests για τους επόμενους δύο μήνες. Σε περιοχές, όπως η Αττική και η Αχαΐα, όπου οι φαρμακοποιοί είναι αρνητικοί, τα τεστ θα διατεθούν από σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι έχει ήδη εκδοθεί και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θεσμικά ζητήματα του κλάδου, καθώς επίσης και τα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τους, στο πλαίσιο λειτουργίας της σχετικής Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας. Από τον ΠΦΣ ανακοινώθηκε πως κατατέθηκε υπόμνημα με τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και συμφωνήθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους:

"Για το θέμα των self tests, οι κ.κ. Κοντοζαμάνης και Σκέρτσος, ζήτησαν από τον ΠΦΣ, τη συνέχιση της διάθεσης των δωρεάν self tests για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18 - 30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ τέσσερα self tests σε κάθε δικαιούχο (σ.σ. 4 τεστ ανά μήνα). Το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ θα συνεδριάσει άμεσα, προκειμένου να συζητήσει επί του ανωτέρω αιτήματος της Πολιτείας".

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v