Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα μεταμορφώσει τη χώρα

Ιστορική στιγμή η αφετηρία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα, με τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Πρώτες εκταμιεύσεις τον Ιούλιο.

Φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» θα μεταμορφώσει τη χώρα

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο της Ελλάδας, με την οποία υπήρξε εξαιρετική συνεργασία», δήλωσε από την Αρχαία Αγορά η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσία του σχεδίου της χώρας μας «Ελλάδα 2.0». Το σχέδιο αυτό, όπως είπε η κυρία Φον ντερ Λάιεν, «θα δρομολογήσει ανάπτυξη για τον ελληνικό λαό, θα μεταμορφώσει την οικονομία που θα αγκαλιάσει την ψηφιακή μετάβαση, ενώ οι επενδύσεις θα κάνουν την Ελλάδα ισχυρότερη και πιο ανθεκτική».

Το 37,5% του σχεδίου -σημείωσε- υποστηρίζει τους πράσινους στόχους, την ψηφιοποίηση αφορά το 23% του σχεδίου, ενώ θα υπάρξουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις δημόσιας διοίκησης, φορολογίας και δικαιοσύνης.

«Θα αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων για να διαμορφώσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας», ανέφερε και διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Είναι ένα φιλόδοξο και μακρόπνοο έργο, για καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι πρώτες εκταμιεύσεις, σημείωσε, θα γίνουν τον Ιούλιο, διευκρίνισε πάντως πως «χρειάζεται σκληρή δουλειά για την εφαρμογή του φιλόδοξου σχεδίου. Σήμερα η Ευρώπη και η Ελλάδα βαδίζουν χέρι χέρι, οι μεν βοηθούν τους δε, μαζί γράφουμε ξανά ιστορία. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία και της Ευρώπης, με περηφάνια και αυτοπεποίθηση παραδίδω το Next Generation EU», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναφερόμενη στο συνολικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 800 δισ. ευρώ, είπε ότι «είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το σχέδιο Μάρσαλ».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «ιστορική στιγμή, στην αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, με ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"». Ένα όραμα πολλών ετών, όπως είπε, «πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Σήμερα, ένα άβατο του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα παρόντος και μέλλοντος. Η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες, καθώς δικαιούνται περίπου 31 δισ. σε επιδοτήσεις και δάνεια. Κατέθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων, με τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν να αγγίζουν τα 100 δισ. Σε ορίζοντα 7ετίας, θα υπάρχουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τους 4 πυλώνες του σχεδίου: την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και τις ιδιωτικές επενδύσεις με αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας.

Τόνισε ότι τα 8 δισ. που θα εκταμιευθούν το 2021 θα κατευθυνθούν κυρίως σε έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έκανε γνωστό ότι το σχέδιο Ελλάδα 2.0 σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Μίλησε για πλήρη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, καλλιέργεια δεξιοτήτων για καλύτερη απασχόληση, μεγάλα οδικά έργα, επενδύσεις για ενέργεια και ΑΠΕ. «Το πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι εθνικό, εκτείνεται σε κάθε γωνιά τα πατρίδας μας, ταυτόχρονα συγκροτεί και ένα πλήρες σχέδιο, αλλά και ανταποκρίνεται στον συμβολισμό Ελλάδα 2.0, γιατί είναι η επόμενη εκδοχή της χώρας».

Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις της βίβλου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 455 έργα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ 105 έργα βρίσκονται ήδη υπό ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί ως καταλύτης της στρατηγικής μας για το ψηφιακό άλμα, καθώς μας επιτρέπει να χρηματοδοτήσουμε το σύνολο των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαίες για την υλοποίησή του. Το τμήμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελλάδα που αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό περιλαμβάνει ένα πλήρες πλέγμα τέτοιων έργων. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις προτάσεις, θα μπορούσαμε να τις χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες. Από τη μία, έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον».

Η πρώτη κατηγορία, σημείωσε ο Υπουργός, «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων – να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης. Η δεύτερη κατηγορία είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους – ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε».

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης, στις υπηρεσίες που παρέχει ο ΕΦΚΑ και ασφαλώς στις αδειοδοτήσεις. Η φιλοσοφία των παρεμβάσεων στηρίζεται στη διαλειτουργικότητα ως προς την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και την λειτουργία καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών.

Η δράση των Αναδασώσεων από τον Γιώργο Αμυρά

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και η Εμβληματική Επένδυση για την Πάρνηθα, δύο «πράσινους» πυλώνες του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», παρουσίασε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από το βουνό της Πάρνηθας.

Τα δύο έργα αποβλέπουν στην αποκατάσταση δασών, την τόνωση δασικών οικοσυστημάτων και την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ πέραν του μεγάλου περιβαλλοντικού οφέλους θα συμβάλουν στην αντιπυρική προστασία, θα αναβαθμίσουν τη ζωή στις πόλεις και θα έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ως ασπίδα στην κλιματική κρίση και ως όχημα για την πράσινη ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Αμυράς.

«Δίνουμε ανάσα στην Ελλάδα. Φυτεύουμε 30 εκατομμύρια δέντρα από ελληνικούς σπόρους υλοποιώντας το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. ευρώ και ξεκινά εντός του φθινοπώρου. Με επιπλέον 24 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θωρακίζουμε με αντιπυρικά έργα την Πάρνηθα. Αναβαθμίζουμε περιβαλλοντικά όλη την περιοχή συνδέοντας το βουνό με το υπό ανάπλαση πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών», προσέθεσε.

Η δράση των Υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον Κώστα Σκρέκα και την Αλεξάνδρα Σδούκου

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, που συνδέθηκαν από τη Γαλλική Σκάλα Λαυρίου, παρουσίασαν το σχέδιο για την υποθαλάσσια διασύνδεση του δυτικού και νότιου τμήματος των Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ηπειρωτικής χώρας και με το ήδη λειτουργικό δίκτυο των βόρειων Κυκλάδων.

Το έργο προβλέπει την «ένωση» της Σερίφου, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σαντορίνης με το Λαύριο και τη Νάξο, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το νοτιότερο άκρο του κυκλαδίτικου δικτύου. Θα υλοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης καλωδίων συνολικού μήκους 390 χιλιομέτρων και της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών, έναν σε κάθε νησί που θα ενταχθεί στο κυρίως δίκτυο.

«Μόλις λίγα μέτρα από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα, στις αρχές του 2022, θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με δέκα κυκλαδίτικα νησιά μας» ανέφερε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου, έως το τέλος του 2024, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη σταδιακή κατάργηση όλων των συμβατικών πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες εκλύουν στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 175.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Πέρα από τη σημαντική μείωση που θα επιτευχθεί από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, η οποία υπολογίζεται στους 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2025, αυτή η τέταρτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών μας, αλλά και στη μείωση του κόστους για τους συμπολίτες μας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Η δράση του Ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης από την Νίκη Κεραμέως

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως συνδέθηκε, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, από τη βιβλιοθήκη των 26ου και 29ου Δημοτικών Σχολείων Αχαρνών. Ανέφερε συνοπτικά το τρίπτυχο της επένδυσης ύψους 1,3 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα της εκπαίδευσης της χώρας, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0», που αποτελείται από: 1. τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, 2. την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, 3. τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα Πανεπιστήμια.

Η Υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και ειδικότερα στην αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και την παροχή εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες και, μέσω του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», σε νέους 4-24 ετών, καθώς και στην περαιτέρω καλλιέργεια δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών μέσω νέων προγραμμάτων σπουδών και επιμορφώσεων αντιστοίχως, με όρους προσβασιμότητας για όλους και συμπερίληψης.

«Τους τελευταίους 15 μήνες, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο άλμα όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, τον οποίο ενισχύουμε περαιτέρω με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να επιτύχουμε μια ολιστική ψηφιακή αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με όρους συμπερίληψης, για τα παιδιά μας αλλά και για τις μελλοντικές γενεές», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως.

Η δράση της Αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού από τον Σπύρο Πρωτοψάλτη

Σε απευθείας σύνδεση με ένα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο στον Πειραιά, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης συνομίλησε με τον ιδιοκτήτη ο κ. Γιάννη Μαστρονικόλα και παρουσίασε το σχέδιο για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας μέσω του επανασχεδιασμού και της συνολικής μεταρρύθμισης των ενεργητικών πολιτικών που θα ακολουθήσει η χώρα μας.

Βασικά στοιχεία του σχεδίου θα είναι η ενίσχυση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας του ΟΑΕΔ με πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών αλλά και την ανάπτυξη δράσεων πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της εξατομικευμένης υποστήριξης των ανθρώπων που αναζητούν εργασία και της επένδυσης σε προγράμματα ιδιωτικής απασχόλησης για άνεργους εργαζόμενους με κίνητρα πρόσληψης. Παράλληλα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη στρατηγική ενίσχυσης των δεξιοτήτων και στην αποδοτικότητα του συστήματος της διά βίου μάθησης.

Η δράση της Αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος από Χάρη Θεοχάρη και την Σοφία Ζαχαράκη

Aπό ένα πρότυπο οινοποιείο στο Αμύνταιο παρουσιάστηκε η στρατηγική της Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός ακόμα πιο ποιοτικού και πολυσχιδούς τουριστικού προϊόντος, μέσω της αναβάθμισης υποδομών, της καλύτερης προβολής της χώρας και της καλλιέργειας εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

«Επιλέξαμε το ακριτικό Αμύνταιο Φλώρινας προκειμένου να παρουσιάσουμε το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου “Ελλάδα 2.0”» σημείωσε ο Υπουργός Τουρισμού.

«Βρισκόμαστε στο “Κτήμα Άλφα”, ένα πρότυπο οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1997 στο Αμύνταιο, εδώ, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του αγροτουρισμού αποτελεί μέρος του Πράσινου Πυλώνα του προγράμματός μας για την ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Τουρισμού. Σε αυτόν εντάσσονται έργα Πράσινης Ανάπτυξης, ψηφιοποίησης και οργάνωσης των προορισμών μέσω των Destination Management Organizations (DMOs), καθώς και η ανάδειξη νέων εξειδικευμένων μορφών τουρισμού, οργανικά ενταγμένων στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας» υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο “Γαλάζιος”, ο οποίος αναφέρεται στον θαλάσσιο τουρισμό και περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής σε εγκαταστάσεις όπως λιμένες και μαρίνες, τη διαμόρφωση προσβάσιμων παραλιών, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, όπως τα καταδυτικά πάρκα. Όλες μας οι δράσεις, κατατείνουν: α) στην επέκταση της τουριστικής περιόδου σε προοπτική ολόκληρου του έτους, β) στην ανάδειξη νέων προορισμών και, κυρίως γ) στην επιτάχυνση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού.

Τα έργα που έχουν σχεδιαστεί αποσκοπούν στην επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη προορισμών που θα προσελκύουν επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης σε περιοχές, υπηρεσίες και αγαθά που βρίσκονται στον πυρήνα της τουριστικής δραστηριότητας.

Πράσινο φως από Κομισιόν στο «Ελλάδα 2.0» των 30,5 δισ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα θετική αξιολόγηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) για την περίοδο 2021-2026.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η χρηματοδότηση αυτή θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, που περιγράφονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας. Θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία Covid-19.

Ο μηχανισμός RRF -που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU- θα διαθέσει έως και 672,5 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το σχέδιο της Ελλάδας εντάσσεται στον άνευ προηγουμένου συντονισμένο τρόπο με τον οποίο απαντά η ΕΕ στην κρίση της Covid-19, με στόχο να αντιμετωπίσει τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις, ενστερνιζόμενη την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα και τη συνοχή της ενιαίας αγοράς.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το σχέδιο της Ελλάδας με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στον κανονισμό RRF. Στην ανάλυση της Επιτροπής εξετάστηκε κατά πόσο οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου της Ελλάδας στηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και ενισχύουν το αναπτυξιακό δυναμικό της, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητά της.

Διασφάλιση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του σχεδίου από την Επιτροπή, το 38% των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας διατίθεται για μέτρα που υποστηρίζουν τους κλιματικούς στόχους. Σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του καθεστώτος στήριξης για τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, το σχέδιο υποστηρίζει επενδύσεις σε ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και την ανάπτυξη τοπικών αστικών σχεδίων, με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αστικών περιοχών στην κλιματική αλλαγή. Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη στήριξη ενός εθνικού προγράμματος αναδάσωσης και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση των συστημάτων πολιτικής προστασίας και διαχείρισης καταστροφών, που καλύπτει, μεταξύ άλλων, τις επενδύσεις για τον μετριασμό των πλημμυρών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του σχεδίου από την Επιτροπή, το 23% των συνολικών κονδυλίων της Ελλάδας διατίθεται στην ψηφιακή μετάβαση. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 20% που απαιτείται από τον κανονισμό RRF. Τα μέτρα για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης της Ελλάδας περιλαμβάνουν επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές όπως δίκτυα 5G και οπτικών ινών, μέτρα για τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος και μέσω ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας της Ελλάδας

Η Επιτροπή θεωρεί ότι το σχέδιο της Ελλάδας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το σύνολο ή ένα σημαντικό υποσύνολο των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που περιγράφονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις που απηύθυνε το Συμβούλιο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το 2019 και το 2020. Περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και αυξάνουν τις ευκαιρίες απασχόλησης μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Το σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού προγράμματος δημόσιας υγείας, που θα στηρίζει την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια πρόληψη και θα ενισχύει την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ παράλληλα επιδιώκει να καταστήσει την οικονομία πιο ανοικτή, να βελτιώσει τη δημόσια διοίκηση και να καταστήσει το δικαστικό σύστημα πιο αποτελεσματικό. Παράλληλα με τη σημαντική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, το σχέδιο αξιοποιεί πλήρως τα δάνεια του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την παροχή χρηματοδότησης σε εταιρείες και για την αύξηση του επιπέδου των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το σχέδιο βασίζεται στις κύριες τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ευρύτερης λειτουργίας της οικονομίας, οι οποίες παρακολουθούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και συμπληρώνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, η οποία συμβάλλει κατάλληλα και στους έξι πυλώνες του κανονισμού RRF.

Στήριξη εμβληματικών επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών έργων

Το ελληνικό σχέδιο προτείνει έργα και στους επτά εμβληματικούς ευρωπαϊκούς τομείς. Πρόκειται για ειδικά επενδυτικά έργα, τα οποία αφορούν ζητήματα κοινά σε όλα τα κράτη-μέλη σε τομείς που δημιουργούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και είναι απαραίτητοι για τη διπλή μετάβαση. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει προτείνει τη διάθεση 2,3 δισ. ευρώ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης, σε συνδυασμό με επενδύσεις σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανειδίκευσης που καλύπτουν όλο το εργατικό δυναμικό. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην απόκτηση δεξιοτήτων υψηλής ποιότητας και σχετικών με την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων δεξιοτήτων που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Από την αξιολόγηση διαπιστώνεται επίσης ότι κανένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δεν βλάπτει σημαντικά το περιβάλλον, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καθορίζονται στον κανονισμό RRF.

Τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζει η Ελλάδα θεωρούνται επαρκή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Το σχέδιο παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές αρχές θα προλαμβάνουν, θα εντοπίζουν και θα διορθώνουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων, διαφθοράς και απάτης που σχετίζονται με τη χρήση των κονδυλίων.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Η πρόεδρος κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι ιδιαιτέρως που παρουσιάζω σήμερα τη θετική αξιολόγηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό. Μπορεί να αναδιαμορφώσει την Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο, για τις επόμενες γενιές. Θα σταθούμε δίπλα σας, για να σας στηρίξουμε σε κάθε βήμα».

Ο κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε τα εξής: «Το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας θα τη βοηθήσει να βγει ισχυρότερη από την πανδημία και θα εξοπλίσει την οικονομία της για ένα πιο πράσινο και ψηφιακό μέλλον. Τα μέτρα περιλαμβάνουν στήριξη για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις και καθαρές αστικές μεταφορές, και εστιάζουν στη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων του πληθυσμού, τόσο όσον αφορά την εκπαίδευση όσο και την επανειδίκευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού. Επικροτούμε τη φιλοδοξία της Ελλάδας για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για την αγορά εργασίας, καθώς και για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων, στοιχεία που θα είναι καθοριστικά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Συνολικά, το σχέδιο προσφέρει μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα για να εξοπλίσει την οικονομία και τους ανθρώπους της για το μέλλον και να θέσει τη χώρα σε μια πιο βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ελληνικές αρχές, ώστε να υλοποιηθούν πλήρως αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις».

Ο κ. Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Σαράντα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Κοινότητα, ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ευρωπαϊκή ιστορία της χώρας. Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει στήριξη πάνω από 30 δισ. ευρώ μέσω του NextGenerationEU, η οποία θα υποστηρίξει σημαντικές επενδύσεις και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις κατά την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που μπορεί να ωφελήσει όλα τα μέρη της Ελλάδας και κάθε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την τελευταία κρίση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση: το NextGenerationEU είναι μια εταιρική σχέση που θα προωθήσουμε από κοινού».

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του RRF. Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.

Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή θα εγκρίνει περαιτέρω εκταμιεύσεις βάσει της ικανοποιητικής εκπλήρωσης των οροσήμων και των στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που θα αντικατοπτρίζουν την πρόοδο ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v