Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς βλέπουν οι Ελληνες την τεχνολογία 5G

Οι Έλληνες διχάζονται ως προς τους κινδύνους του 5G για την υγεία. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζονται οι ωφέλειες και ο ένας στους δύο (51%) έχει ή προτίθεται να αποκτήσει τους επόμενους 12 μήνες κινητό συμβατό με το δίκτυο 5G.

Πώς βλέπουν οι Ελληνες την τεχνολογία 5G

Το 5G φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Ελλήνων, με το 51% να δηλώνει ότι έχει ή θα αποκτήσει συσκευή συμβατή με δίκτυο 5G και το 70% να δηλώνει ότι η χρήση του δικτύου 5G ωφελεί τη ζωή του με πολλούς τρόπους». Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αγγλία το αντίστοιχο ποσοστό που βλέπει οφέλη στο 5G είναι 64%!

Πάντως το 52% των Ελλήνων ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το 5G στην υγεία τους, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να εκφράζεται από γυναίκες και μεγαλύτερες ηλικίες.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βασική πηγή ενημέρωσης που έχουν οι Έλληνες για το δίκτυο 5G έρχεται από τα ΜΜΕ (το 36%) και τις διαφημίσεις (ποσοστό 34%), κάτι που δείχνει ότι επηρεάζονται αρκετά από περιστατικά όπως αυτό της Πάτρας, που οι πολίτες δεν δέχθηκαν η πόλη τους να γίνει πρωτοπόρος στο 5G, λόγω ανησυχίας για πιθανές επιπτώσεις στην υγεία. 

Αυτά τα αποτελέσματα καταγράφονται σε έρευνα με τίτλο  «Οι Έλληνες στο κατώφλι του 5G: Απόψεις & Διαθέσεις» από τη Focus Bari, σε δείγμα 1.004 αντρών και γυναικών 18-74 χρόνων, Ιούνιος 2021, ενώ παράλληλα γίνεται αντιπαράθεση με αγγλική έρευνα από τη YouGov.

Οι γυναίκες πιο δύσπιστες

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο  για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία. Ειδικότερα, το 61% των γυναικών ανησυχούν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες περιορίζεται στο 43%. Στην Αττική ο πληθυσμός είναι διχασμένος στο 50%, στη Θεσσαλονίκη «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις το 49% ενώ στην επαρχία το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 54%.

Σε ερώτηση αν η χρήση του δικτύου 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κ.λπ.), το 88% των Ελλήνων απαντά θετικά και μόλις το 12% αρνητικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία απαντά θετικά το 63% και αρνητικά το 37%.

Παράλληλα:

  • Στην Ελλάδα, το 54% των πολιτών ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του σχετικά με το 5G, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό, αν υπολογίσει κανείς ότι στη Βρετανία το ίδιο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 67%.
  • Το 52% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας αν αποτύχει η τεχνολογία 5G (στην Αγγλία, το ανάλογο ποσοστό είναι 67%).
  • To 74% των Ελλήνων δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει περισσότερο για πρόσβαση στην τεχνολογία 5G. Θετική απάντηση έδωσε μόλις το 26%. Στη Βρετανία, το 44% δηλώνει θετικό στο να πληρώσει περισσότερο για πρόσβαση στο 5G.
  • H πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα άλλαζε εταιρεία κινητής τηλεφωνία για να έχει πρόσβαση σε δίκτυο 5G.
  • To 16% των Ελλήνων έχει ήδη συσκευή συμβατή με το 5G, το 58% δεν είναι συμβατή και το 26% δεν γνωρίζει αν είναι συμβατή.
  • Το 19% θεωρεί πολύ πιθανό να αγοράσει τους επόμενες μήνες συμβατή συσκευή με 5G και το 22% το θεωρεί αρκετά πιθανό.
  • Ως λόγους ή κίνητρα για να αποκτήσουν 5G συσκευή, το 41% θεωρεί τις μεγαλύτερες ταχύτητες Ιnternet, το 40% τις αυξημένες δυνατότητες που προσφέρει και το 11% τη μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων.

Το Ιnternet στη ζωή των Ελλήνων

Στο 94% φτάνει η χρήση Ιnternet στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) ενώ περίπου 8 στους 10 (78%) δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης )με οποιαδήποτε συχνότητα) ενώ λίγο περισσότεροι από 7 στους 10 (72%) δηλώνουν καθημερινοί χρήστες των social media.

Παράλληλα τουλάχιστον μία online αγορά έχουν πραγματοποιήσει 2 στους 3 (68%) μέσα στο τελευταίο 6μηνο. Μεταξύ των ηλικιών 18-54 ετών οι περισσότεροι Έλληνες e-shoppers. Παράλληλα σημειώνεται αύξηση 30% στις ηλεκτρονικές αγορές σε σχέση με το πρώτο 3μηνο του 2019 (52%).

Εντυπωσιακά αυξημένα τα ποσοστά στις μεγαλύτερες ηλικίες:

  • 55-64 ετών (+56%)
  • 65+ ετών (+91%)

Αξισημείωτο είναι ότι Smartphone διαθέτουν 9 στους 10 (90%) ενώ τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσιάζουν:

  • Οι ηλικίες 55-64 (+23%)
  • Και οι ηλικίες 65+ (+61%)

Το 87% του ελληνικού κοινού χρησιμοποιεί το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου (ανεξαρτήτως συχνότητας)  και το 81% καθημερινά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v