Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Γκαζώνει για τη μεγάλη διασύνδεση

Το 2022, που θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ, όσο, δηλαδή, κόστισε και η κατασκευή του έργου, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.

ΑΔΜΗΕ: Γκαζώνει για τη μεγάλη διασύνδεση

«Γκαζώνει» ο ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της κατασκευής και της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, που αναμένεται να επιφέρει σημαντική ανάσα στα τιμολόγια ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές. Το 2024, πρώτη χρονιά λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση στα τιμολόγια μέσω των ΥΚΩ υπολογίζεται σε 550 εκατ. ευρώ, ποσό που προβλέπεται να αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές εκτιμάται ότι μπορούν να γίνουν απτά και με την πρώτη διασύνδεση, με το μικρό καλώδιο, που έγινε πράξη από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, μιλώντας χθες στο ενεργειακό συνέδριο της Κρήτης, για κάθε μέρα λειτουργίας της «μικρής» διασύνδεσης εξοικονομείται 1 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος. Μάλιστα, το 2022, που θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας της, η εξοικονόμηση των ΥΚΩ υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ, όσο, δηλαδή, κόστισε και η κατασκευή του έργου.

«Αυτό σημαίνει ότι μια τόσο μεγάλη επένδυση θα αποσβεστεί σε μόλις ένα χρόνο», είπε ο κ. Μάργαρης.
Σημαντικά είναι και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Το 2022 η παραγωγή ρύπων, εξαιτίας του περιορισμού της λειτουργίας των τοπικών ρυπογόνων μονάδων, θα μειωθεί κατά 100.000 τόνους και με τη «μεγάλη» διασύνδεση θα μηδενισθεί εντελώς. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές της Κρήτης θα δουν άμεσα να αναβαθμίζεται ποιοτικά η ηλεκτροδότησή τους, με σταθεροποίηση των τάσεων και μέσω του Statcom, έναν καινοτόμο εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε την Άνοιξη στο Ηράκλειο από τον ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της διασύνδεσης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης, ο κ. Μάργαρης είπε ότι η κατασκευή της κινείται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2023. Πιο συγκεκριμένα, ένα χρόνο μετά την υπογραφή των συμβάσεων στο Ηράκλειο, οι γεωτεχνικές μελέτες για τους Σταθμούς Μετατροπής και τον εξοπλισμό τους έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, τα καλωδιακά τμήματα κατασκευάζονται στα εργοστάσια των αναδόχων στην Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία και ο βασικός εξοπλισμός των Σταθμών Μετατροπής παράγεται στα εργοστάσια των κατασκευαστών στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα.

Επίσης, ξεκίνησαν οι εργασίες εκσκαφής για τα καλωδιακά τμήματα στην Αττική και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει το Ηράκλειο.

Με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται το φθινόπωρο να γίνει η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου και ως τα τέλη του έτους, η εγκατάσταση της οπτικής ίνας.

Το συνολικό κόστος κατασκευής αυτής της διασύνδεσης εκτιμάται στο 1 δισ. ευρώ. Εντός της επόμενης 3ετίας ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει, επιπλέον, επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του συστήματος υψηλής τάσης της Κρήτης.

«Η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Μάργαρης. «Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v