Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η Fitch

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 4,3%, ανεβάζοντας την προηγούμενη πρόβλεψη, αλλά και μεγαλύτερο έλλειμμα λόγω της πανδημίας. Διπλός πονοκέφαλος το υψηλό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια. Σταθερό το outlook.

Ανεβάζει τον πήχη για την ελληνική ανάπτυξη η Fitch

Την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου με ΒΒ επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας και το θετικό outlook στην αξιολόγηση.  

Οπως αναφέρει, η αξιολόγηση της Ελλάδας αντανακλά τις αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές μεσοπρόθεσμα, τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και το μεγάλο χρέος της χώρας. Αυτές οι αδυναμίες εξισορροπούνται από το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ που ξεπερνά κατά πολύ χώρες με αξιολόγηση ΒΒ και ΒΒΒ. 

Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα, ακόμη και μετά το ισχυρό σοκ για την οικονομία και τα οικονομικά της χώρας λόγω της πανδημίας και παρά τα σημαντικά ρίσκα για τις οικονομικές προοπτικές. 

Χρέος και έλλειμμα 

Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Για εφετος, η Fitch προβλέπει ότι θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο, στο 9,5% λόγω των υψηλότερων του αναμενόμενου δαπανών για την πανδημία. Ο οίκος αναβαθμίζει σημαντικά την πρόβλεψη για το έλλειμμα σε σχέση με την εκτίμηση του Ιανουαρίου για 7,2%. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης λόγω covid 19 θα επιδεινώσουν το έλλειμμα κατά 14,3 δισ. ευρώ (8,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ) εφέτος. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί το 2022 στο 4,8% καθώς θα ολοκληρώνονται τα μέτρα της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομίας θα στηρίζει τα έσοδα. Το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 στο 2,8%.

Το χρέος έφθασε στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020. Οι προβλέψεις του οίκου συνάδουν με το σενάριο, το χρέος να ανέλθει στο ανώτατο επίπεδο εφέτος στο 207% του ΑΕΠ, μεταξύ των υψηλότερων από τις χώρες που καλύπτει. Η Fitch αναμένει ότι ο λόγος του χρέους θα υποχωρήσει την επόμενη διετία, φθάνοντας στο 192,6% έως το 2023.

O οίκος σημειώνει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται από το μαξιλάρι ρευστότητας αλλά και από το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης. Επίσης, η ΕΚΤ έχει συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα PEPP, κάτι που της επιτρέπει να αγοράσει ομόλογα ύψους έως 37 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή αγορά. Εως τα τέλη Μαϊου το ευρωσύστημα είχε αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους 25,7 δισ. ευρώ. Αυτό παράσχει πρόσθετη πηγή ευελιξίας στη χρηματοδότηση και συμβάλλει στη διατήρηση του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού. 

Το ΑΕΠ 

Η ελληνική οικονομία τα έχει πάει καλύτερα από την πρόβλεψη της Fitch το τελευταίο εξάμηνο, παρά την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων το φθινόπωρο και φέτος την άνοιξη λόγω της πανδημίας. Το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,2% το 2020 έναντι της πρόβλεψης για ύφεση 10,2%, προτού ανακάμψει κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες συνάδουν με ισχυρή δραστηριότητα το δεύτερο τρίμηνο ενώ και τα κεφάλαια του ταμείου Next Generation θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. 

Ο οικος αναβαθμίζει την πρόβλεψη για το πραγματικό ΑΕΠ εφέτος στο 4,3% από 3% στη βάση της υπεραπόδοσης του πρώτου τριμήνου και του λιγότερο αρνητικού carry over από το 2020. Παράλληλα, αναμένει ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 κατά 5,3% καθώς οι εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων θα περνούν στην οικονομία. Για το 2023 ο οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,5%.

To βασικό βραχυπρόθεσμο ρίσκο στις προβλέψεις της Fitch είναι, η νέα έξαρση στις μολύνσεις από covid 19 να επιφέρει νέους περιορισμούς στην Ελλάδα και να αποθαρρύνει τις τουριστικές ροές τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα ακόμη ρίσκο είναι η επίπτωση της πανδημίας στην αγορά εργασίας όταν ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης, καθώς μια ενδεχόμενη εκτίναξη της ανεργίας μπορεί να επηρεάσει τις αναπτυξιακές προοπτικές. 

Οι τράπεζες 

Ο οίκος σημειώνει ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει μια αδυναμία για το πιστωτικό προφίλ της χώρας, αλλά καταγράφονται βελτιώσεις στην ποιότητα ενεργητικού. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στο 30,1% από 40,6% το 2020 λόγω των τιτλοποιήσεων. Η πρόοδος στη μείωση του ρίσκου από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες οδήγησαν σε αναβάθμιση του δείκτη τραπεζικού συστήματος της Fitch σε b από ccc. 

Η περαιτέρω μείωση στα κόκκινα δάνεια θα υποστηριχθεί από την πρόσφατη επέκταση του Ηρακλή έως τον Οκτώβριο του 2022, με ανώτατο όριο εγγυήσεων 24 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ο οίκος περιμένει νέα γενιά κόκκινων δανείων, κυρίως από τις χορηγήσεις σε moratoria, αναμένει σημαντική μείωση του δείκτη NPLs εφέτος. 

Η αξιολόγηση από Moody's και S&P  

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 6 Νοεμβρίου σε Ba3 από B1 με σταθερό outlook αλλά την τοποθετεί μια κλίμακα κάτω από τους δυο άλλους μεγάλους οίκους.

Η S&P στις 23 Απριλίου αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB από BB- διατηρώντας θετικό το outlook, δηλαδή δυο κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v