Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα από Deutsche Bank

H Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα, αφού οι εμβολιασμοί στη χώρα κινούνται χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες, διαπιστώνει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα από Deutsche Bank

Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς ενώ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνει η Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, η Ελλάδα είναι στις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας περίπου 15% από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού. Παράλληλα, η χώρα μας εμφανίζει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες και πιο επικίνδυνες ηλικίες, γεγονός που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων σε ηλικίες άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

Από την άλλη, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η Δέλτα απλά καθυστερεί την επιστροφή στην κανονικότητα, χωρίς να την αναιρεί ή να την ακυρώνει. Παρότι ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Δέλτα αναμένεται να περιορίσει τη δραστηριότητα δεν είναι υπολογίσιμος, το βασικό σενάριο της Deutsche Bank εκτιμά μόνο καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα και όχι αλλαγές στην ανάκαμψη.

Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές να ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους για την καλοκαιρινή σεζόν, αλλά εφαρμόζοντας μία πιο προσεκτική προσέγγιση από τη Βρετανία, κατά τις επόμενες εβδομάδες, σημειώνει η Deutsche Bank. Τα περιοριστικά μέτρα στις νυχτερινές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων, κινδυνεύουν περισσότερο. Το νέο κύμα των κρουσμάτων ενδεχομένως να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς η εθελοντική κοινωνική αποστασιοποίηση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Τέλος, το θετικό στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία στη Βρετανία είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων εντοπίζεται κυρίως ανάμεσα στους νεότερους, που αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας και ο δείκτης νοσηλειών προς κρούσματα σημειώνει σταθερή πτώση όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν. Από την άλλη, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων δεν αρκούν για να περιοριστεί η εξάπλωση, ενώ δεν είναι ακόμα βέβαιο εάν η αύξηση στις νοσηλείες στη Βρετανία θα παραμείνει υπό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v