Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα ΒΕΑ- ΕΑΔ: Οι επιχειρήσεις ζητούν μείωση διαφθοράς και απλούστευση διαδικασιών

Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα του ΒΕΑ και της ΕΑΔ.

Ερευνα ΒΕΑ- ΕΑΔ: Οι επιχειρήσεις ζητούν μείωση διαφθοράς και απλούστευση διαδικασιών

Έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), επεξεργάστηκε η εταιρία «v–NETRINO» και έλαβε μέρος αντιπροσωπευτικό δείγμα επιχειρήσεων μελών του Επιμελητηρίου, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Δημόσιος τομέας: αρωγός ή τροχοπέδη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

*Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες κεφαλαιουχικές εταιρείες, ενώ κοινή αντίληψη είναι ότι για τις διαδικασίες συμμετοχής απαιτείται περαιτέρω απλούστευση.

*Περίπου το 30%, έμμεσα ή άμεσα, δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα απαίτησης αθέμιτου ωφελήματος από κάποιον δημόσιο υπάλληλο τα τελευταία τρία χρόνια.

*Το 50% των επιχειρήσεων θα προσέφευγαν σε περίπτωση που αντιμετώπιζαν φαινόμενα διαφθοράς στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας ή στον εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιποι δεν εμπιστεύονται κάποιο δημόσιο φορέα ή γνωρίζουν που έπρεπε να απευθυνθούν.

*Μόνο το 4% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι η πολιτεία διαβουλεύεται επαρκώς για αποφάσεις που τους αφορούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v