Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Στο 5,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ η Citi, καθώς υποθέτει ότι οι τουριστικές ροές θα είναι υψηλότερες. Κλειδί η ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Σημαντική η στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο 5,8% το έλλειμμα φέτος. Βουτιά του χρέους στο 159% το 2025.

Citigroup: Στο 5,3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021

Νέες αυξημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα εκφράζει στη μηνιαία ανάλυση της η Citigroup για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Για τη Citi, η εσωτερική ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η Ελλάδα είναι το «κλειδί» αφού παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη πτώση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.

H Citi υποθέτει ότι οι τουριστικές εισροές το 2021 θα είναι υψηλότερες από ό,τι το 2020, ενισχύοντας το ΑΕΠ του δεύτερου εξαμήνου, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ των επιπέδων του 2019. Αναθεωρεί προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε πάνω από 5% (από 4,1% προηγουμένως) και αναθεωρεί προς τα κάτω το 2022 σε 5% για να αντανακλά ένα υψηλότερο σημείο εκκίνησης.

Οι άφθονοι πόροι του NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Citi.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων - κυρίως για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος.

Ο ξεκάθαρος κύριος στόχος του σχεδίου είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από δεκαετή υποαπόδοση, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο μέρος της μεταρρύθμισης επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Τέλος, σύμφωνα με τη Citigroup, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του, κατά την άποψή τους. Η ώθηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Δεδομένης της παρατεταμένης υποεπένδυσης και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες, ολοκληρώνει η Citi την ανάλυσή της.

H Citigroup «βλέπει» ότι το δημοσιονομικό κενό θα συνεχιστεί έως και το 2023 και προβλέπει έλλειμμα για φέτος, στο 5,8% από 8,1% που εκτιμούσε ένα μήνα πριν.

Για το 2022 και 2023 προβλέπει έλλειμμα 2,8% και 0,3% ενώ το 2024 εκτιμά ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα 1,9% και το 2025 3,8%.

Ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ θα κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου στο 200% από 210%, το 2022 θα υποχωρήσει στο 191% ενώ την περίοδο 2023 έως και το 2025 θα συνεχιστεί η ραγδαία μείωση του φτάνοντας στο 159%!

Η Citigroup βλέπει επίσης σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός φέτος θα διαμορφωθεί σε θετικό οριακό έδαφος, το 2022 θα αυξηθεί στο 0,8% ενώ το 2024-2025 θα κινηθεί περίπου στο 1% ή και λίγο περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v