Scope Ratings: Διατηρεί τροχιά ισχυρής ανάπτυξης η Ελλάδα

Εμμένει στην πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 6,5% το 2021 και 3,6% το 2022. Ωστόσο, αναγνωρίζει τον πιθανό πτωτικό κίνδυνο, λόγω των απειλών για τον τουρισμό και τις ανησυχίες για την επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα. Προβληματίζουν επενδύσεις και ανεργία.

Scope Ratings: Διατηρεί τροχιά ισχυρής ανάπτυξης η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη φέτος και το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από την απελευθέρωση της ζήτησης, τα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα και τα κονδύλια της ΕΕ, επισημαίνει η Scope Ratings. H χώρα, ωστόσο, είναι ευάλωτη λόγω του τουρισμού, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 αυξάνονται.

H Scope εξηγεί ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει την έξοδο από τις πολιτικές της κρίσης, όπως το πρόγραμμα αγορών για την πανδημία (PEPP) έως το 2022, και παράλληλα ενδέχεται να επιδιώξει την ταυτόχρονη τη χαλάρωση των όρων του κανονικού προγράμματος αγορών ομολόγων του δημοσίου τομέα (PSPP) ως κίνηση γέφυρα για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στις αγορές χρέους της ευρωζώνης και να εγγυηθεί ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για την ανάκαμψης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείει συνεπώς η ΕΚΤ να εξετάσει προσαρμογές στους όρους του PSPP το επόμενο έτος, ώστε να μπορεί να προβεί σε αγορές ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί.

Η Scope Ratings δεν αναθεωρεί εκ νέου την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021 (BB/Positive Outlook) η οποία διατηρείται σε 6,5% και 3,6% το 2022, αλλά αναγνωρίζει τον πιθανό πτωτικό οικονομικό κίνδυνο λόγω των απειλών για τον τουριστικό τομέα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Η αύξηση των ποσοστών μόλυνσης με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει οδηγήσει στην εκ νέου υιοθέτηση πρωτοκόλλων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών από και προς την Ελλάδα.

Η ΕΚΤ δέχεται επί του παρόντος ελληνικό κρατικό χρέος τόσο ως ενέχυρο (παρά το καθεστώς αξιολόγησης του εκδότη που δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, ως αποτέλεσμα του waiver έως τον Ιούνιο του 2022, όσο και ως αποδεκτούς τίτλους για έκτακτες αγορές μέχρι τουλάχιστον το Μάρτιο του 2022.

Η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων έχει υποστηριχθεί από τη βοήθεια της ΕΚΤ, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων να διαμορφώνεται σε 107 μ.β. έναντι των γερμανικών bunds, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μετά την κρίση δημόσιου χρέους, ενώ οι αποδόσεις των 5ετεών έγιναν αρνητικές για πρώτη φορά νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς δικαιούχους του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το ταμείο NGEU για την περίοδο 2021-2026, το οποίο αυξάνει την ανάπτυξη μέσω υψηλότερων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Τα συνολικά 30,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια που χορηγούνται στην Ελλάδα, τα οποία αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ του 2020, είναι ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των μελών της ΕΕ. Από την άλλη, η επιτυχία της Ελλάδας στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ ήταν ιστορικά μέτρια, με ποσοστό 56% για την περίοδο του 2014-2020.

Στις οικονομικές αδυναμίες περιλαμβάνονται η υψηλή διαρθρωτική ανεργία και οι χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα μετριαστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021 και θα παραμείνει γύρω στο 16,1% το 2022, μετά από 16,5% το 2020.

Τα στοιχεία μετά το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν υγιή, με ουσιαστικές βελτιώσεις στην κινητικότητα εντός των συνόρων της Ελλάδας μετά την έναρξη των εσωτερικών επαναλειτουργιών τον Απρίλιο, παρά τη μικρή αντιστροφή τον Ιούλιο.

Η επαναλειτουργία, καθώς και η ανάκαμψη εντός των οικονομικών εμπορικών εταίρων, τα στοιχεία υψηλής συχνότητας, όπως οι δείκτες ΡΜΙ, το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δώσει εποικοδομητικά μηνύματα για ένα ισχυρό ποσοστό του ΑΕΠ του δεύτερου», προσθέτει η Scope Ratings.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v