Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωτράπεζες: Χτύπημα 265 δισ. στα κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο των stress test

Αντοχές επέδειξαν οι 50 μεγαλύτερες τράπεζες της γηραιάς ηπείρου στο τεστ αντοχής. Παρά το βαρύ κόστος με βάση το δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 10,2%.

Ευρωτράπεζες: Χτύπημα 265 δισ. στα κεφάλαια στο δυσμενές σενάριο των stress test

Θετικά τα αποτελέσματα των stress test στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες φέρνουν πιο κοντά την επιστροφή στην κανονικότητα και τις πληρωμές μερισμάτων.

Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της ΕΒΑ οι τράπεζες δέχτηκαν χτύπημα 265 δισ. ευρώ στο τεστ αντοχής με βάση το δυσμενές σενάριο αλλά παρόλα αυτά διατήρησαν τα 2/3 των μαξιλαριών τους άθικτα.

Στις 50 τράπεζες που μετέχουν στο stress test αντιστοιχεί το 70% του ενεργητικού στην ΕΕ (θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις επόμενες 50 από την ΕΚΤ). Στο δυσμενές σενάριο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα με το σταθμισμένο με βάση το ρίσκο ενεργητικό δέχεται χτύπημα 485 μονάδων και ο δείκτης CET1 fully loaded υποχωρεί στο 10,2% από 15%.

Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές κρίνουν ότι το συνολικό αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα τεστ αντοχής της Fed και της Tράπεζας της Αγγλίας.

Ο Μάρκο Τροϊάνο, αναλυτής στον οίκο αξιολόγησης Scope, ανέφερε ότι η μείωση κεφαλαίου που υπέστη κάθε τράπεζα στο δυσμενές σενάριο θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά και μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικές εξαγορές. 

Μολονότι δεν υπήρχε κάποια ελάχιστη βάση που έπρεπε να περάσουν οι τράπεζες, τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων. 

Τα τεστ αντοχής, τα οποία διεξάγονται πλέον κάθε δύο χρόνια, ξεκίνησαν αρχικά σε ετήσια βάση στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, η οποία οδήγησε στη διάσωση τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v