Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστέλλονται από 1η Σεπτεμβρίου όλες οι άδειες στο ΕΣΥ

Πώς θα αναπληρωθούν τα κενά από τους ανεμβολίαστους, πώς θα γίνει η ανακατανομή δυνάμεων και τι προβλέπεται για τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Αναστέλλονται από 1η Σεπτεμβρίου όλες οι άδειες στο ΕΣΥ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Μιλώντας την Τετάρτη στον Σκάι, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε πως ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, χωρίς να δοθεί παράταση. 

Για τα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία, είπε πως θα καλυφθούν με ανακατανομή δυνάμεων και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στο μεταξύ, με έγγραφο που έστειλε σήμερα και παρατίθεται πιο κάτω, ο αναπληρωτής υπουργός αναστέλλει από την 1η Σεπτεμβρίου τις κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία).  

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν πρώτοι, για να προστατευτούν οι ίδιοι αλλά και οι συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία:

«Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, σε μια δομή Υγείας και να κινδυνεύει», είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

«Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι  υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων».

Για την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως υπάρχει ετοιμότητα, καθώς είχαν προβλεφθεί όλα τα ενδεχόμενα:

«Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση, το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από Covid», επισήμανε.

Σημείωσε, επίσης, πως θα προσληφθεί και προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου: «Δεν μιλάμε για μόνιμες προσλήψεις, οι οποίες τρέχουν και ενισχύεται το σύστημα Υγείας», είπε. 

Για το ενδεχόμενο ελλείψεων προσωπικού στο ΕΚΑΒ, τόνισε πως «θα γίνουν και προσλήψεις, το προβλέπει ο νόμος». Ξεκαθάρισε, δε, πως όσοι δεν εμβολιαστούν, δεν θα πληρώνονται.

Επέκταση

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπογράμμισε πως βρίσκεται στο τραπέζι:

«Υπάρχει ο νόμος και εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει καμία σκέψη ούτε κάποιο σχέδιο για επέκτασή της».

Αναφερόμενος στις αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, ανέφερε πως σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά:

«Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιό μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών», τόνισε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v