Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη ΕΣΥ: Κάρτες εισόδου και επιδόσεις αναστολών

Διαφορετική εικόνα σε κάθε νοσοκομείο με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ένταση σε Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ, στα πόστα τους ανεμβολίαστοι στο Γ. Γεννηματάς.

Θεσσαλονίκη ΕΣΥ: Κάρτες εισόδου και επιδόσεις αναστολών
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του στη Θεσσαλονίκη. Σε όλα τα νοσοκομεία, εργαζόμενοι που αντιδρούν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στις πύλες εισόδου, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους.

Στο ΑΧΕΠΑ προκάλεσε εντάσεις η χορήγηση μιας πορτοκαλί κάρτας εισόδου που έχει δώσει η διοίκηση σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν εμβολιαστεί. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης γινόταν έλεγχος και επιτρεπόταν η είσοδος μόνο σε όσους είχαν και επιδείκνυαν τη συγκεκριμένη κάρτα. Συνδικαλιστές αντέδρασαν έντονα, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη τη συγκεκριμένη μέθοδο και αξίωσαν την απόσυρσή της.

Κάποια στιγμή επιτράπηκε σε όλους η είσοδος, προκειμένου να γίνει καταγραφή και να δοθεί στους ανεμβολίαστους η διοικητική πράξη αναστολής εργασίας, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη διαδικασία σε κλίμα έντασης και τη διοίκηση να διαμηνύει ότι από αύριο η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν αυτή την κάρτα. Όπως είπε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία σχέση με σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις. Είναι υπέρ του καθολικού εμβολιασμού, αλλά όχι της υποχρεωτικότητας. Πολλοί από τους ανεμβολίαστους έχουν νοσήσει και άλλοι έχουν αυτοάνοσα, είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί γιατί δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας, ανεμβολίαστοι είναι περίπου 80-100 εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» υπήρχε σύγχυση, με τον πρόεδρο των εργαζομένων και οργανωτικό γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρο Κετικίδη να αναφέρει πως κάποιοι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπήκαν στο πρόγραμμα και έπιασαν κανονικά δουλειά στα πόστα τους, λόγω ελλείψεων προσωπικού και τη διοίκηση να απαντά πως οι διαπιστωτικές πράξεις έχουν αρχίσει ήδη να επιδίδονται. Οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 70.

Τεταμένα ήταν τα νεύρα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», όπου επιδόθηκαν 160 έγγραφα αναστολής εργασίας σε ισάριθμους εργαζόμενους, από ένα σύνολο σχεδόν 2.000 που εργάζονται στο νοσοκομείο (1.875 με σχέσεις εργασίας με το νοσοκομείο και περισσότεροι από 100 προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας σε σύμβαση με ιδιώτη).

Οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία, ενώ μερίδα συγκεντρωμένων προπηλάκισε φραστικά μέλη τηλεοπτικών συνεργείων που έφτασαν στο νοσοκομείο προκειμένου να καταγράψουν το ρεπορτάζ, έπειτα από πρόσκληση του Σωματείου Εργαζόμενων.

Στο «Παπαγεωργίου», οι ανεμβολίαστοι είναι περίπου 240 και άρχισαν επίσης από το πρωί οι πρώτες επιδόσεις.

Αναβάλλονται χειρουργεία στη Χαλκιδική

Από το 45% στο 11% υποχώρησε το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, καθώς πολλοί έσπευσαν την τελευταία στιγμή να εμβολιαστούν, προ του κινδύνου της αναστολής εργασίας. Ωστόσο, οι 52 που παρέμειναν αμετάπειστοι, σε σύνολο 490 εργαζόμενων, φαίνεται πως προκαλούν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, μέχρι την αναπλήρωσή τους. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ναταλία Κεσίδου δήλωσε πως λόγω των κενών που δημιουργήθηκαν, αναβάλλονται τα χειρουργεία και θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μάριος Πυρπασόπουλος, ούτως ή άλλως περιορίζονται σημαντικά τα τακτικά χειρουργεία κατά την τουριστική σεζόν, λόγω αυξημένης πίεσης. Αυτό παρατείνεται για ένα μήνα ακόμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v