Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ατομικό» το αφορολόγητο των €800.000 για γονικές παροχές-δωρεές

Από την 1η Οκτωβρίου μπαίνουν σε ισχύ τα νέα μέτρα. Πρακτικά ο πατέρας μπορεί να μεταβιβάσει στο καθένα από τα παιδιά του περιουσία ύψους 800.000 ευρώ με μηδενική φορολογική επιβάρυνση και το ίδιο ισχύει και για τη μητέρα.

«Ατομικό» το αφορολόγητο των €800.000 για γονικές παροχές-δωρεές

Από την 1η Οκτωβρίου μπαίνει σε εφαρμογή η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αφορολόγητο 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές και δωρεές από τους γονείς στα παιδιά τους, με το αφορολόγητο να μη «μοιράζεται» μεταξύ των δύο γονέων αλλά να είναι ατομικό, όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο πατέρας μπορεί να μεταβιβάσει στο καθένα από τα παιδιά του περιουσία ύψους 800.000 ευρώ με μηδενική φορολογική επιβάρυνση και το ίδιο ισχύει και για τη μητέρα. Για παράδειγμα, περιουσία ύψους 1,6 εκατ. ευρώ στην οποία ο κάθε γονέας κατέχει μερίδιο 50% και μεταβιβάζεται στο παιδί τους, δεν θα έχει την παραμικρή φορολογική επιβάρυνση.

Το όφελος φόρου στις 800.000 ευρώ περιουσίας φτάνει τις 36.500 ευρώ καθώς η ισχύουσα κλίμακα δίνει αφορολόγητο μόλις 150.000 ευρώ και στη συνέχεια επιβάλλονται κλιμακωτοί συντελεστές από 1% έως και 10%.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ δεν αφορά στις κληρονομιές ενώ δεν είναι γνωστές ακόμα οι αλλαγές στα κλιμάκια και στους νέους συντελεστές, όπως άλλωστε και αν οι ευνοϊκές νέες ρυθμίσεις αφορούν και σε δωρεές από παππούδες προς τα εγγόνια. Το μεσημέρι, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε διευκρινιστικές ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v