Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δωρεάν οι γονικές παροχές ως €800.000 και για μετρητά-μετοχές

Αφορολόγητο ανά γονέα, που αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού, ακόμα και παππούδες και εγγονούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Καλύπτει κινητή και ακίνητη περιουσία που θα μεταβιβαστεί από αρχές Οκτωβρίου.

Δωρεάν οι γονικές παροχές ως €800.000 και για μετρητά-μετοχές

Γονικές δωρεέες και παροχές σε σχήμα, μετοχές αλλά και ακίνητα καταλαμβάνει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου που εξήγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου. Όπως διευκρίνισε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος, από 1η Οκτωβρίου 2021 αυξάνεται το αφορολόγητο ανά γονέα στις 800.000 ευρώ, μέτρο το οποίο αφορά όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παππούδες εγγόνια και γονείς) για κινητή και ακίνητη περιουσία, μεταξύ των οποίων και χρηματικά ποσά-μετοχές.

Για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Ετσι για παράδειγμα ένας πατέρας που θέλει να δωρίσει 200.000 ευρώ στο παιδί του σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ αν κάνει τη μεταβίβαση από την 1η Οκτωβρίου και μετά, ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Σύμφωνα με τα παραδείγματα του κ. Βεσυρόπουλου, για γονική παροχή ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ, σήμερα ο φόρος είναι 1.500 ευρώ και από τον Οκτώβριο θα είναι μηδέν. Για δωρεά από παππού σε εγγονό ακίνητης περιουσίας 600.000 ευρώ, όπου σήμερα επιβάλλεται 16.500 ευρώ, από τον Οκτώβριο μηδενίζεται.

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v