Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δύο προσφορές για το έργο Ultrafast Broadband προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ

Δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικά για το έργο Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας - Ultrafast Broadband, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ και η Grid σε κοινοπραξία με την TERNA είναι οι δύο διεκδικητές του έργου.

Δύο προσφορές για το έργο Ultrafast Broadband προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ

Με δύο τελικά προσφορές φαίνεται να ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για το έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα του κλάδου στην Ευρώπη καθώς έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (περίπου 870 εκατ. με ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.

Προσφορές κατέθεσαν ο ΟΤΕ και η Grid Telecom σε κοινοπραξία με την Tέρνα Ενεργειακή. Ο όμιλος ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) - Τέρνα Ενεργειακή έμειναν όπως φαίνεται οι δύο διεκδικητές του mega ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband, για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής περιφέρειας που δεν καλύπτεται μέχρι σήμερα από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει γνωστό το ποιες περιοχές από τις επτά που έχουν καθοριστεί στον διαγωνισμό θα αναλάβει ο κάθε ανάδοχος. 

Οι ανάδοχοι αναμένεται να αναδειχθούν περί τα τέλη του έτους.

Το UFBB δημιουργεί περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου ήταν:

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία
• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών
• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία
• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων
•Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίoς Ανώνυμη Εταιρεία - ΜΕΤΚΑ EGN LTD
• ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών
• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία
• Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. - Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Οι περιοχές και η εκτιμώμενη συνολική επένδυση (δημόσια και ιδιωτική) ανά τμήμα είναι οι εξής:

1: Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας 105,155,747 ευρώ.
2: Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας 106,694,417 ευρώ.
3: Π.Ε. Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας - Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων 99,255,768 ευρώ.
4: Π.Ε. Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου 95,118,381 ευρω.
5: Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας 104,905,604 ευρώ.
6: Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων 96,828,854 ευρω.
7: Π.Ε. Βοιωτίας Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου 92,961,365 ευρώ.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης έχει οριστεί σε 26 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνταν να υποβάλλουν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ζωνών που προτίθενται να αναλάβουν. Σε καθένα μπορούν να ανατεθούν κατ' ανώτατο 3 γεωγραφικές ζώνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v