Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον από Lacoste και μεγάλους οίκους για ελληνικό βαμβάκι

Πεποίθηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι η Ελλάδα και οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να αξιοποιήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ενδιαφέρον από Lacoste και μεγάλους οίκους για ελληνικό βαμβάκι

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει το βαμβάκι, με γνωστούς οίκους του εξωτερικού, όπως η Lacoste, να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πιστοποιημένο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο αποτελεί το 80%-85% του συνόλου της παραγωγής της ΕΕ.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σπήλιος Λιβανός, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) στο 2ο Συνέδριο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, στη Λάρισα, όπου τόνισε πως κεντρική επιλογή του υπουργείου αποτελεί η επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού και στη δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πεποίθηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι η Ελλάδα και οι βαμβακοκαλλιεργητές πρέπει να αξιοποιήσουν την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση και την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης καθώς τα αποθέματα είναι περιορισμένα, γεγονός που δίνει προοπτικές στο ελληνικό βαμβάκι, το οποίο χαρακτήρισε «πολύτιμο προϊόν» και «λευκό χρυσό», αφού προσφέρει εισόδημα σε περισσότερες από 45.000 οικογένειες.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στον ρόλο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και τόνισε ότι για το ΥπΑΑΤ και περιέγραψε τους βασικούς στόχους στην καλλιέργεια βάμβακος:

  • η βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της βαμβακοκαλλιέργειας,
  • η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου μεταποίησης,
  • η βελτίωση της ποιότητας και η δημιουργία ταυτότητας του ελληνικού βάμβακος και
  • η ανάδειξη φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών

Για να υλοποιηθεί η κεντρική επιλογή του ΥΠΑΑΤ για επένδυση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού βαμβακιού, όπως είπε, απαιτείται:

  • να ενισχύσουμε την κατάρτιση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.
  • να προωθήσουμε την έρευνα και καινοτομία, τις πειραματικές καλλιέργειες, τις προηγμένες τεχνολογίες καλλιέργειας.
  • να στοχεύσουμε στην ορθολογικότερη χρήση εισροών, την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντική είναι η πιστοποίηση AGRO 2. Η ισοδυναμία των προδιαγραφών AGRO 2 και BCI που πετύχαμε με τον ΕΛΓΟ, συμβάλλει καθοριστικά στη διεθνή αναγνώριση της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού. Προσέθεσε ότι το ΥπΑΑΤ πέτυχε να εξασφαλίσει την ένταξη και χρηματοδότηση του βαμβακιού του AGRO 2 στο Μέτρο 3.1 της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΠΑΑ (εντός του 2022) ως φιλοπεριβαλλοντικής δράσης της Εθνικής Στρατηγικής με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα της ΔΟΒ.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι με συντονισμένες προσπάθειες και με την υιοθέτηση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής, στόχος είναι να αποκτήσει το βαμβάκι νέα προοπτική και ώθηση, το δικό του brandname, «ελληνικό βαμβάκι», να ενισχυθεί σοβαρά στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Προς αυτή την κατεύθυνση σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας με τους παραγωγούς για την καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ (ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v