Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ αισιόδοξη για Ελλάδα η Citi, βλέπει ανάπτυξη 9%

Η τουριστική περίοδος του 2021 ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ η εγχώρια ζήτηση δείχνει ανθεκτική, τονίζει ο αμερικανικός οίκος. Μεγάλες οι προσδοκίες για τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σούπερ αισιόδοξη για Ελλάδα η Citi, βλέπει ανάπτυξη 9%

H Citigroup επισημαίνει στην ανάλυση του Σεπτεμβρίου την εσωτερική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης, επισημαίνει.

Η τουριστική περίοδος του 2021 ήταν καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, προσεγγίζοντας σχεδόν τα επίπεδα του 2019. Η Citi αναθεωρεί προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 9% από (περίπου 5,3% πριν) και αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω το 2022, για να αντικατοπτρίσει το υψηλότερο σημείο εκκίνησης.

Οι άφθονοι πόροι του ταμείου NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων -κυρίως για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος. Ο ξεκάθαρος κύριος στόχος είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετή υποαπόδοση, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να επιτύχει τους κύριους στόχους του, κατά την άποψη της Citi. Η ώθηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική -η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Δεδομένης της παρατεταμένης υποεπένδυσης και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v