Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Δευτέρα στη Βουλή η πρώτη μάχη για τη ΔΕΗ

Με παρέμβαση Τσίπρα η συζήτηση για ακρίβεια-ΔΕΗ. «Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται άρον-άρον να εφαρμόσει πολιτική σκληρότερη και από αυτή των μνημονίων ενώ δεν είμαστε σε μνημόνιο;». Αιχμές για ύποπτο χρηματιστηριακό παιχνίδι.

ΣΥΡΙΖΑ: Δευτέρα στη Βουλή η πρώτη μάχη για τη ΔΕΗ

Σε μετωπική με την κυβέρνηση για την εν κρυπτώ, όπως καταγγέλλει, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, θα μετατρέψει αύριο η αξιωματική αντιπολίτευση την κονταρομαχία στη Βουλή για την ακρίβεια.

Την αφορμή δίνει η επίκαιρη ερώτηση που έχουν καταθέσει (από τον Ιούλιο) 56 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπό τον τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, το περιεχόμενο της οποίας παίρνει άλλες διαστάσεις από την έκρηξη στην τιμή του ρεύματος και τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Αναμένεται μάλιστα παρέμβαση και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στα υπουργικά έδρανα θα κάθονται οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση.

Δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να ζητήσει (στη συνέχεια) και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ειδικά για τη ΔΕΗ, ενώ κάποιες σκέψεις στελεχών του κόμματος για κατάθεση πρότασης μομφής δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος - προς το παρόν. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν πηγές, το διάστημα που απομένει μέχρι το (αναμενόμενο) “εκλογικό παράθυρο” της άνοιξης είναι μόλις επτά-οκτώ μήνες, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποια άλλη μείζονος σημασίας αφορμή θα δώσει η κυβέρνηση, ενώ πρόταση μομφής δεν μπορεί να κατατεθεί εάν δεν περάσουν έξι μήνες από την προηγούμενη.

“Τα επόμενα βήματα θα τα δούμε μετά τη συζήτηση της Δευτέρας στη Βουλή, όλα είναι ανοικτά, αλλά η ‘μάχη’ για τη ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι μόνο κοινοβουλευτική, πρέπει να δοθεί πρωτίστως «στον δρόμο»”, εξηγεί κορυφαίο στέλεχος.

Ό,τι ήθελαν οι θεσμοί και η «τρόικα εσωτερικού»

Για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης, στην Κουμουνδούρου μιλούν για “εν κρυπτώ πλιάτσικο” (“από αυτά που ξέρουν να κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι”, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος), εστιάζοντας τόσο σ΄ αυτή καθ' εαυτή τη διαδικασία όσο και στο “χρηματιστηριακό παιχνίδι” που παίχτηκε.

Ως προς το πρώτο, αυτό που αναδεικνύουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι παρότι η ΔΕΗ είχε ενταχθεί στο Υπερταμείο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας.

“Η επιδίωξη των θεσμών τότε, αλλά και της τρόικας του εσωτερικού ήταν η ιδιωτικοποίηση, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ υποδομών, που αποτελούσε σκληρό προαπαιτούμενο. Δώσαμε μεγάλη μάχη και καταφέραμε να μείνουν αυτές οι επιχειρήσεις, τα δίκτυα της χώρας και η ΔΕΗ με πλειοψηφικό πακέτο του ελληνικού δημοσίου και σε δημόσιο έλεγχο. Μετά από μεγάλη μάχη και σε καθεστώς σκληρής πίεσης, διασφαλίσαμε την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας η οποία εντάσσεται στο Υπερταμείο”, τόνισε χθες και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγα Γεροβασίλη.

Το (ρητορικό) ερώτημα που θέτουν είναι γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη “έρχεται άρον-άρον να εφαρμόσει πολιτική σκληρότερη και από αυτή των μνημονίων ενώ δεν είμαστε σε μνημόνιο και δεν ασκούνται πιέσεις”. Σημειώνουν, επιπλέον, ότι αυτή η πολιτική ξεδιπλώνεται την ώρα που έχει αρχίσει μία παγκόσμια συζήτηση για την ανάγκη ισχυρής κρατικής παρέμβασης στα θέματα του κοινωνικού κράτους, και της ενεργειακής ασφάλειας. Επικαλούνται προς τούτο τις σχετικές “μετατοπίσεις” σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, με σκοπό την ανάκτηση του ελέγχου στην ενέργεια και στο νερό.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ήδη (την Παρασκευή) ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση “θα αναζητήσει ευθύνες και όχι μόνο πολιτικές”, υπονοώντας δικαστική συνέχεια. Αρμόδια στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση για τη ΔΕΗ “εγκληματική, ενεργειακά, οικονομικά και κοινωνικά”.

Και επισημαίνουν: “Λίγες μέρες μετά το ξεπούλημα του συνόλου του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), η κυβέρνηση αποφασίζει να χαθεί η πλειοψηφία του Δημοσίου στη ΔΕΗ (σ.σ. με την μη συμμετοχή του Υπερταμείου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου) με αποτέλεσμα "κοινωνία και οικονομία να είναι απροστάτευτες στη μετάβαση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση”.

Ειδικότερα για τη σύνδεση της ΔΕΗ με την ακρίβεια, τονίζουν ότι:

  • Με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα αμέσως μετά τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2019, κατά 15-20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια, πετρέλαιο κίνησης κλπ.
  • Το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (τον Απρίλιο του2020 πουλούσε 4πλασια από τη χονδρική) και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή Target Model τον Νοέμβριο του 2020, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία.
  • Η διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ φέρουν σοβαρότατες ευθύνες φέρει για την αύξηση τιμών χονδρεμπορίας και για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά εξισορρόπησης μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου, επειδή έχουν αφήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επαρκή έλεγχο και ρύθμιση, ενώ η ΔΕΗ δεν λειτουργεί με κριτήριο το αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος. Η χωρίς σχέδιο, πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, οδηγεί στην εξάρτηση της χώρας από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές.

“Υποπτες” κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ως προς το “χρηματιστηριακό παιχνίδι” ευθείες είναι οι αιχμές που αφήνει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω της επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες:

  • Χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης.
  • Δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v